O zi în hotelul de Oscar al schiului european

Carlton Belle etage

Peste 1.800 de metri înălțime, peste o sută de ani ca vârstă. Nu sunt cele mai primitoare premise, dar sunt cele ale hotelului Carlton St.Moritz (Valea Engadine, sudul Elveției), boutique hotel de 5 stele recent declarat cel mai bun hotel dintr-o stațiune de schi.

E aproape la fel de bătrân ca stațiunea în care se află și unde legenda spune că s-a născut ideea de vacanță de schi, atunci când un grup de tineri aristocrați a petrecut Sărbătorile aici. St. Moritz este epicentrul acestui obicei de atunci, iar hotelul Carlton, unul dintre locurile unde elita mondenă europeană și nu numai se răsfață (cu priveliștea zăpezilor însorite, printre altele), deși conducerea hotelului refuză să dea detalii și nume.

Și pentru că nimeni nu cunoaște mai bine acest loc, am întrebat directorul cum și-ar petrece o zi în hotelul pe care-l conduce. (Cu siguranță a profitat deja de ea, după entuziasmul său). Totuși Dominic Bachofen a început, bineînțeles, prin a ne asigura că nu simte nevoia unei zile libere prea des. El compară Carlton Hotel cu un diamant, unde munca nu este niciodată de rutină: ”oaspeții noștri determină programul meu zilnic, făcându-l interesant și inedit. Zilele mele sunt colorate și niciodată la fel”.

O zi perfectă la Carlton ar începe pentru el cu o baie în piscina de la spa (câteva ture de bazin), timp în care i s-ar aduce micul dejun în cameră. Cafeaua ar bea-o pe balcon, cu vederea lacului deasupra ceștii. (La St. Moritz bronzul de schi sau de terasă e singurul lux accesibil tuturor -300 de zile de soare pe an). Următorul pas din agenda unei zile libere a directorului ar fi un schi safari care ar începe la Corvatsch, cu oprire la Corviglia, pentru un prânz la Mathis Food Affairs. Apoi ar continua în direcția Piz Nair și Marguns, iar ziua s-ar încheia în Celerina. Odată întors la hotel, cea mai bună siestă ar fi pe terasa cu vedere la apus.

Galerie foto Carlton St. Moritz

Un masaj la spa, urmat de stridii și un pahar de șampanie în fața șemineului la Bel Etage (un etaj întreg al hotelului, cu atmosferă de început de secol XX) ar fi doar aperitivul. Cina ar reprezenta o dilemă, probabil cea mai grea de pe agenda zilei –fie italienescul Da Vittorio St. Moritz, unde ar merge pentru a mânca pește, fie Restaurantul Romanoff, cu specialitățile elvețiene, cum ar fi miel local. Directorul se vede la finalul zilei savurând un trabuc Arturo Fuente, Opus Perfection X, și un pahar de coniac Louis XIII.

Hotelul Carlton St. Moritz a fost construit acum 103 ani și a fost transformat de mai multe ori, dar cea mai mare renovare a avut loc în 2007. De atunci toate apartamentele au vedere la lac, iar suprafața spa-ului a ajuns la 1200 mp. Bel Etage  a fost de asemenea reconstruit la fel ca în 1913, pentru a oferi o atmosferă de epocă. De amenajare s-a ocupat designerul Carlo Rampazzi. Apartamentul penthouse, cu vedere de 360 grade și o suprafață de aproape 400 mp (cel mai mare din zona Alpilor elvețieni), este o altă mândrie a hotelului. La fel, restaurantul italian cu o stea Michelin și terasa cu priveliște asupra lacului St. Moritz, asupra munților și văii.

Carlton St. Moritz a primit la sfârșitul lui 2015, pentru al treilea an la rând, distincția de cel mai bun hotel din Elveția la categoria turism de schi la World Ski Awards, o categorie a World Travel Awards, un fel de Oscar turismului. Printre cei importanți premianți s-au mai numărat Stein Eriksen Lodge din SUA (cel mai bun hotel de schi din lume) și Kitzbuhel (Austria), cea mai bună stațiune de schi din lume.

 

 

Written By
More from Iulia Stancu

Târgul care pune arta și antreprenorii să lucreze împreună

Pe 8 iunie va avea loc la București un târg inedit, care încurajează...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *