Frescă de vacanță

Castel Daniel party

Investiția de suflet a unei familii de corporatiști a devenit hotel și sursă constantă de surprize pentru ei. Acum e un loc de evadare pentru turiști, iar pentru ei, centrul vieții de familie.

Undeva în Transilvania se poate dormi cu fresce istorice la capul patului (un fel de Facebook de altădată) și mânca precum nobilii din secolul XVII. Locul e o sursă nesperată de povești pentru turiști, dar și pentru proprietari, doi tineri care căutau doar să facă o investiție de suflet în regiunea natală.

Castelul Daniel din Tălișoara (Covasna) a ”sărit” dintr-un catalog primit de Crăciun direct în viața unui cuplu. Aceștia au renunțat la viața de corporatiști în București după ce s-au îndrăgostit de micul Downton Abbey de Transilvania văzându-l în această carte și apoi, profitând de vacanță, l-au vizitat. Nu au găsit tocmai un loc de vis, dimpotrivă, dar nimic nu i-a descurajat. ”Nu arăta deloc bine”, povestește Lilla Racz, proprietara, ”fusese sediu CAP, avea uși și ferestre lăcuite, geamuri lipsă, în sala mare era o gaură, pe coridor era stocat porumb, în camere grămezi de hârtii și printre ele, șoareci”.

În cele din urmă a fost ”o decizie emoțională”. Era Crăciunul 2007 –până l-au putut cumpăra a durat doi ani, iar până la transformarea castelului în boutique hotel, încă cinci ani.

Clădirii de 8 camere, acum hotel, i se contestă uneori denumirea de castel din cauza dimensiunilor reduse, dar așa e înregistrat în lista de monumente istorice și documentele din arhivă așa l-au numit dintotdeauna, spun proprietarii. Pe atunci era reședință permanentă a familiei de nobili Daniel, o familie nu foarte cunoscută, pentru că au activat mai mult ca sfătuitori și diplomați și nu au fost foarte bogați. Dar asta explică și dimensiunile castelului, pentru că la vremea respectivă, în Transilvania reședințele se construiau în funcție de o ecuație extrem de rațională –pentru a întreține un metru pătrat de castel ai nevoie de un hectar de pădure. Desigur, ecuația nu mai poate fi valabilă ad literam, dar ar putea fi un model de urmat și în lumea modernă…

Galerie foto Daniel Castle

Cuplul a investit în total în castel aproape 1 milion de euro, din care cea mai mare parte fonduri europene destinate renovării. Acum hotelul are în jur de 900 mp, 8 camere, toate cu o poveste. Dar poate cea mai frumoasă poveste este cea a frescelor din salonul mare, unice în Transilvania, pentru că au caracter laic și se află într-o reședință particulară. ”Sunt fresce din 1680 și am aflat ulterior că aproape tot etajul castelului, care acum e sală de mese și zonă de bar, era o încăpere de bal, pictată cu scene din viața familiei –cu scop reprezentațional”, spune Lilla Racz. ”Un fel de Facebook de secol XVII. Frescele au fost restaurate și acum avem un proiect care le pune în valoare”. Pe de o parte, imaginile fragmentate vor fi reconstituite grafic, pe hârtie, iar apoi se va edita o publicație despre ele, deoarece sunt unicele picturi murale laice din Transilvania.

În aceeași logică a poveștilor, cuplul organizează evenimente tematice la castel–seri gastronomice cu muzică și bucate din epocă, degustări de vin. Cei doi s-au documentat și din acest punct de vedere și au descoperit în cărțile de bucate din epoca renascentistă locală că în secolul XVII se foloseau la curțile nobile din Transilvania o mare varietate de ingrediente, mai multe feluri de pește, varietăți de mirodenii, scoici (aduse în mod misterios proaspete din Franța), rodii.

Balul continuă și în secolul XXI la castel, doar că frescele se îmbină cu Facebook, bucatele cu meniul internațional și mobilierul (din lemn recuperat din pardoseală), cu elemente hi tech .

Written By
More from Iulia Stancu

Versailles și Metropolitan au întâlnire la București

Pe 6 și 7 iunie 2016, aproximativ 300 de experți din toată...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *