Portretul unui gentleman parizian

Hugo Jacomet
Hugo Jacomet

Hugo Jacomet are o istorie personală inedită –este nepotul unui pantofar și fiul unei cusătorese, are o carieră în comunicare, a fost producător, iar  acum e cunoscut ca specialist internațional (deși nu îi place termenul) în stil, cu milioane de fani și cititori, pentru că a fondat acum câțiva ani o publicație online –Parisian Gentleman.

Pasiunea pentru lucruri rafinate a fost vizibilă din copilărie și francezul nu se teme să admită că pe atunci dormea încălțat cu pantofii noi, atât de mult îi plăceau. Dacă Oscar Wilde ar fi avut un urmaș francez –Hugo Jacomet ar fi acela, pentru că are în comun cu scriitorul irlandez nu doar pasiunea pentru stil, ci și talentul de a scrie. Jacomet nu face literatură, ci scrie articole în care  promovează bunul gust și artizanii din umbră. Dar ideile sale sunt mult mai profunde decât s-ar crede și îl așază mai degrabă în rândul ”filosofilor stilului”. Știe să convingă și de necesitatea unui costum perfect, dar filosofează și pe marginea neajunsurilor din cultura digitală și este, printre altele, un adept al clasicelor pagini scrise –fie că sunt cărți sau reviste. Așa că anul acesta a ales să adune poveștile fermecătoare ale artizanilor francezi într-o carte-eveniment despre stofe, batiste și afaceri atent tivite -Parisian Gentleman. (Citește aici mai multe)

”Un cavaler în apărarea onoarei și a comorilor pe care le reprezintă marile case de artizani precum Charvet, Moynat, Berluti sau Guerlain” –așa îl descriu admiratorii pe specialistul în stil Hugo Jacomet. Formula, descoperită în prefața cărții Parisian Gentleman, ar putea părea pretențioasă, dar trebuie să subliniem cât de mult reprezintă artizanii în cultura franceză -atât din punct de vedere economic, cât și cultural.

De aceea demersul lui de a scrie despre artizani are o latură profund socială care atinge anumite sensibilități, mai ales în Hexagon, unde  criza artizanatului (în sensul creației originale, de calitate, susținute de o tradiție a meșteșugului) e din ce în ce mai profundă, în special în textile și pielărie. Asta deoarece, de câteva generații, tinerii nu mai vor să învețe astfel de meserii. Paradoxal este că cererea este în creștere și lumea apreciază din ce în ce mai mult astfel de creații pe măsură, dar, pe de altă parte, nimeni nu vrea să le mai preia arta. Și fără ei, va dispărea o lume întreagă.

Pentru Jacomet, ”fenomenul sartorial” (aprecierea modei ”pe măsură”, bespoke) care a cuprins internetul și, pe alocuri, show biz-ul, este încurajator. Faptul că din ce în ce mai mulți bărbați preferă piese vestimentare sau accesorii create pe măsură, nu de către branduri internaționale, ci de case  -maison d’art, este o dovadă a culturii și educației lor. Mai mult, acesta nu mai este un fenomen de nișă, iar criza economică nu a reușit să-l eclipseze, cu toate că vorbim despre piese de vestimentație (extrem de) scumpe.  Explicația pe care o propune francezul este o nevoie naturală de întoarcere la valori mai discrete, născută din excesul de mediatizare al logo-urilor și al modei pret-a-porter din ultimii 30 de ani.

Un alt motiv ar putea fi și numărul din ce în ce mai mare de voci care încearcă să educe bărbații în acest sens, așa cum Jacomet se străduiește de câțiva ani și reușește peste așteptările sale. Site-ul parisiangentleman.co.uk are 4 milioane de vizitatori pe an și, cei mai mulți, nu din rândurile publicului  superficial de masă, ci dandy din toată lumea și personalități din domeniu. Motivul ar putea fi că în discursul său nu e niciodată vorba doar despre cele mai fine lucruri, despre cum se asortează cravata sau care sunt cei mai buni pantofi. Pe lângă faptul că dă dovadă de o profundă cunoaștere a culturii, Jacomet își condimentează întotdeauna articolele cu autoironie, ba chiar se declară uimit  că lumea îl consideră ”autoritate mondială” , neuitând să mulțumească, atunci când e lăudat, în numele proprii mame care va fi fericită…

Cartea Parisian Gentleman s-a lansat la finalul lui 2015 la București printr-un eveniment dedicat excelenței.- Bucharest Gentleman

Aici puteți citi o selecție de articole de pe parisiangentleman.co.uk în limba română

Written By
More from Iulia Stancu

Când liderii învață de la filosofi

Dacă ar fi să notez doar două idei din discuția cu fondatoarea...
Read More

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *