Versailles și Metropolitan au întâlnire la București

wam 03

Pe 6 și 7 iunie 2016, aproximativ 300 de experți din toată lumea și de la cele mai mari muzee (Tate, MET, Moma, Versailles, etc.) se vor întâlni la București pentru a discuta și lucra împreună la viitorul muzeelor. Într-o țară în care acestea par a fi pe cale de dispariție ( peste 110 de muzee din România dispar în urma retrocedărilor, conform datelor Rețelei Naționale a Muzeelor ), vestea evenimentului e îmbucurătoare.

We are museums (WAM) este conferința care va avea loc pentru prima oară în România, la inițiativa Dianei Drubay, fondatoare WAM și Claire Solery, directoarea WAM,  două tinere pasionate de călătorii și cultură. Ele  au creat în urmă cu câțiva ani o rețea a profesioniștilor din cultură ce promovează muzeele ca spații vii, deschise. Ce le-a convins să aducă la București conferința? Muzeele din capitală (le-au luat la pas pe 13 dintre ele), casele memoriale, conexiunea rapidă la internet, oamenii.

Ideea WAM s-a născut când cele două tinere și-au dat seama, călătorind, că o mulțime de muzee interesante  rămân ascunse, necunoscute. din lipsă de mijloace, de idei sau de savoir faire. Un muzeu din Vilnius, Lituania, cu o colecție impresionantă, dar necunoscută chiar și publicului local, a fost una dintre sursele inspirație . La polul opus, ele admirau proiecte precum cel al Rijksmuseum din Amsterdam, care acum câțiva ani făcea accesibile online 125.000 de opere de artă și invita publicul să se ”joace” cu ele –creând propriile opere sau imprimându-le.

Acum ele organizează câte un eveniment pe an, gândit ca o platformă ce împărtășește cele mai inovatoare idei în domeniu și ajută profesioniștii să păstreze o legătură strânsă între ei. WAM se adresează atât marilor, cât și micilor instituții care se inspiră din discuții și crează proiecte concrete.

Invitații sunt aleși după criterii de diversitate, încercând să păstreze evenimentul într-o zonă democratică și accesibilă. ”WAM nu e atât un eveniment, cât o comunitate”, spune Drubay, ”pentru că cei implicați comunică și se sprijină reciproc și înainte și după momentul conferinței”. Până acum nicio instituție din România nu a participat, dar directorul Asociației Muzeelor Române a aflat de WAM la Varșovia și a făcut lobby pentru venirea lor la București, așa că în prezent mai multe instituții de top de la noi sunt implicate în organizare. Printre ele, MNAC și Muzeul Țăranului, cele care vor găzdui întâlnirile WAM. În total numărul muzeelor românești participante se ridică la 60.

Invitații speciali care vor susține prezentări sunt vedetele din fiecare an – Metropolitan Museum of Art, The Palace of Versailles, Historic Royal Palaces și Rijksmuseum, care vor fi reprezentați de persoane din departamentele de digital, comunicare, educație ale muzeelor. În total 40 de speakeri din 10 țări diferite. We are Museums are ca scop redefinirea modului în care muzeele conving, acceptă, provoacă și integrează noi actori în ecosistemele lor. Evenimentul încurajează dezvoltarea unor anumite abilități, participarea activă și schimburile de experiență.

WAM este co-organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor și sprijinit de Institutul Francez, British Council, Institutul Polonez, Ambasada Olandei și Institutul Goethe. De asemenea, proiectul este susținut de Ministerul Culturii si de NEMO – Rețeaua pentru organizațiile muzeelor europene.

Galerie foto We are museums de la ediții precedente

Written By
More from Iulia Stancu

În căutarea garderobei ideale

Garderoba este, pentru bărbatul de azi, echivalentul armelor din trecut – îl...
Read More

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *