Educația vestimentară vă poate schimba viața

suit-costum

Domnilor, cu riscul de a părea categoric în ochii celor au nimerit întâmplător pe această pagină – deși este puțin probabil (având în vedere ca este în esență un site care promovează studiul și lectura atentă, spre deosebire de căutările întâmplătoare) astăzi am ales un titlu care, dincolo de radicalitatea sa, însumează exact principiile pe care le-am susținut în ultimii ani.

În eforturile noastre de a evita obișnuitele comentarii ale binevoitorilor, care nu înțeleg deseori despre ce este vorba, NU afirmăm că ,,Hainele scumpe și de elită vă pot schimba viața” și nici nu spunem ,,purtarea costumelor și a cravatelor pe tot parcursul anului vă poate schima viața”. Nu, nu, nu!  De fapt, nici nu subliniem că trebuie să dețineți articole vestimentare deosebite. Noi afirmăm ceva mult mai simplu: educația vestimentară corespunzătoare vă poate schimba viața în bine. Aceasta reprezintă mai mult decât acele aspecte legate de mijloace sau bunul gust pentru haine (sau lipsa de interes față de aceste probleme). Nici măcar vârsta nu este importantă.

Dacă nici după ce ați parcurs aceste rânduri introductorii nu puteți râde batjocoritor de atitudinea incoerentă a câțiva filfizoni egocentrici, vă prezentăm niște cifre relevante:

O mare firmă canadiană de resurse umane a publicat recent un studiu referitor la recrutarea bărbaților pentru un post de director. Acest studiu arată că 52% din recrutori (fie din cadrul departamentului HR al companiei, fie din exteriorul acestuia) își formează impresia despre candidat în mai puțin de … 10 minute. 30% dintre aceștia au afirmat că s-au decis într-un interval de 5 minute, în special pe parcursul interviurilor preliminare, când competiția este acerbă și timpul avut la dispoziție este redus. Aspectul fizic și limbajul corporal contează în proporție de 80% din impresia făcută în aceste minute puține la număr. Cu alte cuvinte, înainte ca un candidat să aibă măcar posibilitatea de a-și prezenta experiența, referințele și motivele…

În ceea ce privește aspectele intime, nu vă voi prezenta ultima investigație plină de dulcegării à la Cosmopolitan – vă rog să nu mi-o luați în nume de rău. Dar în mijlocul acestor prostii, unele dintre informațiile proaspăt descoperite în publicația menționată par a sintetiza subiectul într-o manieră directă. Conform unui studiu desfășurat de către Kelton Research, un nume respectabil din America, 80% dintre femeile americane ar renunța la a merge la restaurant, a-și folosi telefonul mobil sau chiar la a avea relații intime timp de un an, în schimbul garanției că parternerul lor va fi mai bine îmbrăcat și mai elegant! Sper sincer că mulți bărbați de pe celălt mal al Atlanticului au mers rapid la croitor sau la magazin pentru a-și mulțumi partenerele, după ce au citit acest studiu, astfel încât acestea să nu mai fie nevoite să recurgă la sacrificii atât de cumplite (mă refer la ultimul de pe lista).

Nu ar trebui să fie o surpriză că «studiile/investigațiile» există doar pentru a fi vândute către media și că alegerea subiectelor pe care le tratează este forțată. Este o certitudine faptul că un idiot bine îmbrăcat nu se va putea compara niciodată, din fericire, cu un geniu îmbrăcat în zdrențe, că să nu mai menționez și că geniul în zdrențe va găsi întotdeauna o cale de a fi mai stilat decât idiotul împopoțonat, dar acesta este un subiect complet diferit.

Oricum, oricât de serioase ar fi studiile, nu este nevoie de ele pentru a ne da seama că eleganța clasică și discretă este un atu în Occident în ziua de astăzi, chiar mai mult pentru bărbați decât pentru femei. Un atu care, beneficiind de sprijinul unei educații vestimentare solide, se poate dovedi decisiv, sau cel puțin mult mai important decât pare, în special în momentele cheie ale vieții.

Așa cum am arătat recent într-un articol intitulat « On the spirit of Parisian Gentleman (În spiritul Parisian Gentleman), dacă oamenii încă mai consideră eleganța (și pe cei eleganți) ca expresia inutilității și cel mai adesea consideră studiul său ca o formă minoră și artificială de frumusețe, sau chiar mai rău, consideră că este un simbol al ceea ce se numește «sistemul de castă» ( foarte în vogă acum )… este remarcabil faptul că eleganța este văzută ca un simbol al superiorității, dar și un factor decisiv care influențează deciziile importante.

Deci, fără a vă încuraja să deveniți dependenți de pantofii lucitori sau cu patină sau să începeți să divinizați nodul perfect de cravată, vă invităm să vă formați, aici sau în altă parte, o educație vestimentară solidă, care, după cum veți descoperi în curând, vă va fi de folos în fiecare zi și poate se va dovedi vreodată extrem de utilă și – cine știe – decisivă.

Acordați-i o șansă costumului format din trei piese.

Salutări,

Hugo Jacomet

Traducere a articolului apărut aici.

Hugo Jacomet este „filosof al stilului” și fondatorul site-ului Parisian Gentleman. Mai multe despre el, aici.

Written By
More from Hugo Jacomet

Stilul masculin: sfaturi pentru începători (II)

Primii pași în lumea stilului masculin sunt adesea cei mai fascinanți și...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *