Retro Paradele

retroparada

De cel puțin două ori pe an, membrii Retromobil Club România, dar și alți pasionați de vehicule istorice sau simpatizanți ai acestui curent se întâlnesc concomitent în toate orașele importante din țară. Intitulate sugestiv, Retro Parade, cele două mari evenimente ale RCR au darul de a marca debutul, respectiv închiderea sezonului „clasic”, primăvara și toamna.

Poate vă întrebați unde și cum puteți lua un prim contact cu proprietarii, colecționarii sau restauratorii de automobile și vehicule istorice. Retromobil Club România, autoritatea care gestionează pe teritoriul țării noastre această activitate și care este asociația națională a deținătorilor și restauratorilor de vehicule istorice, are rolul de a promova și încuraja conservarea, restaurarea și utilizarea vehiculelor istorice în condiții tehnice corecte și este și organizatorul majorității evenimentelor cu caracter retro. Printre cele mai ample astfel de evenimente se numără cele două mari Retroparade ale Primăverii și Toamnei, evenimente ce se desfășoară simultan în toată țara.

În 2015, Retro Parada Primăverii, derulată la începutul lunii Aprilie a marcat și o serie de premiere, o reacție firească la faptul că în ultimul an, atestarea de vehicule istorice a cunoscut o dezvoltare fără precedent. Astfel, în premieră, în capitală, evenimentul s-a desfășurat în Parcul Herăstrău, iar pentru prima dată la acest eveniment s-au alăturat și orașele Carei, Miercurea Ciuc, Onești și Sânicolau Mare. În alte orașe, unde evenimentul reprezintă deja o tradiție locală, manifestarea a fost organizată pe parcursul a două zile. Deși Retro Parada Primăverii are în primul rând un caracter național, având rolul de a strânge într-un singur eveniment, majoritatea membrilor RCR din țară, în unele orașe s-au făcut și excepții, expoziția devenind una internațională, prin prezența participanților din străinătate. 2015 a reprezentat de altfel și o revelație în materie de noutăți, capul de afiș fiind ținut de Arad, care a avut o serie de mașini expuse în premieră.

La rândul său, Retro Parada Toamnei a tras cortina peste sezonul 2015, vehiculele istorice intrând în conservare până în primăvara anului viitor. În 2015 evenimentul a fost organizat de filialele județene ale Retromobil Club România într-un număr record de locații (26), reunind în total peste 700 de vehicule istorice. În majoritatea orașelor expozițiile s-au desfășurat sâmbătă 17 octombrie, excepție făcând Cluj Napoca, Carei, Sfântu Gheorghe (18 octombrie) și Petroșani, Râmnicu Vâlcea (24 octombrie).

În premieră, expoziția a fost organizată și în Alba Iulia, Avrig și Sfantu Gheorghe. Dintre toate locațiile, Bucureștiul s-a detașat prezentând cel mai mare număr de vehicule istorice (95), vizionate de un numeros public, dar de data aceasta în Parcul Copiilor. Expoziția de la Timișoara a avut ca și în primăvară un caracter internațional, găzduind și vehiculele istorice cu care au sosit 15 oaspeți din Serbia. În majoritatea orașelor expozițiile au fost urmate de ”Șueta colecționarilor” pasionații de toate vârstele făcând un util schimb de impresii atât despre experiențele avute în pasiunea comună cât și pe parcursul evenimentelor la care au participat.

Am trecut destul de succint în revistă aceste două mari evenimente. Personal nu știu ca pe teritoriul României să mai existe manifestări similare, în orice domeniu, care să aibă aceeași temă și care să se desfășoare concomitent în atât de multe orașe. Retro Parada este acel eveniment unde oricine poate lua pulsul acestui fenomen, se poate pune la curent cu ultimele noutăți și de ce nu, își poate descoperi o nouă pasiune. Una dintre ideile din spatele organizării acestor evenimente este și aceea a conștientizării de către membri că a fi proprietar, colecționar sau restaurator al unui vehicul istoric reprezintă nu doar o pasiune dar și o obligație morală față de comunitate.

Următoarea ”Retro Paradă ” este programată în aprilie 2016, iar R.C.R. invită toți pasionații sau curioșii să participe. RCR transmite de altfel, mulțumiri participanților, spectatorilor și oficialităților care au sprijinit organizarea evenimentului în întreaga țară. Dacă ați ratat evenimentul din 2015 puteți avea pe viitor informații legate de evenimentele R.C.R. accesând pagina oficială a clubului deschisă în rețeaua de socializare Facebook (www.facebook.com/clubretromobil)

 

Text: Adrian Drăgan – editor al revistei Motor Clasic Magazin

Foto: arhiva Motor Clasic Magazin

Written By
More from Adrian Dragan

Temerarii zilelor noastre

În urmă cu exact 80 de ani, în februarie 1936, Raliul Monte...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *