Aplicaţii-“ghid” pentru turiştii din Bucureşti

handsapp

Ne-am propus să fim turişti în Bucureşti, pentru o zi. Şi nu oricum. Ne-am gândit să ne bazăm doar pe ajutorul aplicaţiilor pentru a găsi locuri pe care să le vizităm, dar şi indicații pentru a ajunge la ele. Doar că tehnologia nu s-a dovedit a fi tocmai cel mai bun ghid turistic.

Surpriza plăcută a fost că în momentul în care cauţi o aplicaţie dedicată Bucureştiului în oricare din magazinele de aplicaţii, Google Play (pentru Android) sau App Store (pentru iOS) şi introduci cuvântul “Bucharest”, primeşti destul de multe rezultate. Cel puţin trei dintre ele sunt aplicaţii menite să te ajute să te orientezi prin Capitală şi să găseşti obiective turistice. Şi mă refer aici la: Bucharest City, Bucharest Pocket Guide şi Bucharest Live, iar ordinea în care le-am enumerat nu este întâmplătoare. Prima este cea mai complexă dintre ele, dar şi aceasta ar mai avea nevoie de mici îmbunătăţiri.

city appBucharest City este o aplicaţie lansată recent care îţi afişează o listă actualizată de evenimente, precum concerte, piese de teatru, petreceri etc; dar îţi arată şi care sunt cele mai aproapiate muzee, restaurante şi chiar farmacii. La câteva dintre restaurantele, barurile sau cafenelele ce apar aici realizatorii aplicaţiei au publicat şi câteva scurte recenzii. Aplicaţia are un meniu intuitiv, un design foarte plăcut, iar cel mai important lucru este că lista cu evenimentele din Bucureşti este actualizată constant. Mai mult, aplicaţia îşi doreşte să funcţioneze şi ca o reţea de socializare pentru că permite utilizatorilor să-și genereze singuri colecții de locuri preferate pe care le pot distribui cu prietenii. De altfel, la lansarea acestei aplicaţii, dezvoltatorii ei anunţau că îşi doresc ca aceasta să fie o continuare la scară mare a paginii de Facebook Travelers of Bucharest, realizată tot de ei şi care prezintă poveștile turiștilor străini din București şi ale ghidului Bucharest City Guide, lansat şi în varianta tipărită.

Așa cum spuneam, dintre toate aplicaţiile de acest gen (dedicate oraşelor din România), Bucharest City este de departe cea mai utilă şi mai bine structurată. Cred totuşi că partea de rezervări de bilete pentru evenimente sau filme ar putea fi îmbunătăţită. Spre exemplu, la categoria ”Cinema&Movies” există în aplicaţie doar câteva cinematografe la care apare butonul ”Ticket”, prin care eşti redirecţionat către cinemacity.ro, dar nu către varianta de mobile a site-lui, ceea ce îţi cam dă bătăi de cap în momentul în care vrei să faci o rezervare.

Bucharest Pocket Guide este, de fapt, varianta adaptată pentru Bucureşti a aplicaţiei Pocket Guide, disponibilă în peste 150 de oraşe. Acesta te ajută să găsești cele mai apropiate obiective turistice (în special muzee) sau restaurante, baruri şi cafenele, despre care oferă, în engleză (la fel ca Bucharest City), câteva informaţii şi, cu ajutorul hărții Google, îţi arată traseul. Poţi, de asemenea, să îţi stabileşti un itinerar, dar acestea sunt singurele lucruri la care te poate ajuta această aplicaţie.

Screenshot_2016-02-08-16-55-43Bucharest Live este o aplicaţie ”oferită de Primăria Municipiului Bucureşti”, după cum se prezintă, şi este o aplicaţie de-a dreptul inutilă pentru turiştii străini, drept urmare nu înţeleg de unde numele ”Bucharest Live”. Am înţeles totuşi că se vrea a fi o aplicaţie care să vină mai degrabă în sprijinul lcuitorilor din Bucureşti, drept urmare există doar varianta în limba română. Pe dispozitivele Android nu poate fi descărcată pe terminalele care rulează Android 6.0 Marshmallow (am reuşit în cele din urmă să o descarc pe 4.3), are opţiunea de a te loga cu contul de Facebook, dar o are degeaba. În meniu există patru categorii: Pagina de început, Puncte de interes, Raportări şi Evenimente. Singura categorie care are un conţinut: Puncte de interes listează muzee, spitale, sedii administrative, primării, grădiniţe, licee, universităţi, parcuri, biserici, teatre, biblioteci, secţii de poliție, oficii poştale etc. Foarte puține dintre acestea au şi o scurtă fișă informativă despre instituţie. Şi este nevoie de o răbdare monumentală ca să navighezi prin aplicaţie.

Pe lângă acestea, mai sunt câteva aplicaţii ce îi pot ajuta, punctual, pe turişti când vor să folosească transportul în comun, să gasească un ATM sau să îşi comande mâncare. Și aş da aici câteva exemple precum: Transport Urban, care te ajută să nu te rătăceşti (prea tare) prin Capitală, Bucharest Metro Guide, care îţi arată harta metroului şi, chiar dacă mai dă mici rateuri, arată destul de corect în cât timp ajunge următorul tren în stație, Caut ATM – afişează cele mai apropiate ATM-uri sau Henri AppPort, prin care pasagerii pot afla informaţii despre statusul fiecărei curse aeriene, care este traseul cel mai scurt către aeroport.

Credit foto principală: pixabay.com

 

Written By
More from Raluca Abrihan

Un nou an “wearable” – Ghid de smartwatch-uri

Îți dai seama că smartwatch-urile sunt făcute pentru bărbați când le vezi...
Read More

1 Comment

  • Va multumim mult pentru includerea Bucharest City App in acest articol! Ne ajuta si ne motiveaza.

    Cum aplicatia este inca la inceput, vom veni constant cu update-uri si adaugiri. Inclusiv cu noi cinematografe. Foarte curand aplicatia va deveni una completa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *