De ce ne îmbrăcăm elegant?

man in suit pixabay

Ne așteptăm să vedem în metropole bărbați bine îmbrăcați care abia au terminat o zi de muncă sau care își petrec ziua în oraș. Poate că aceste așteptări provin din imaginile pe care le avem în minte din trecut, când bărbații se îmbrăcau la costum pentru a „merge în oraș”, sau din emisiunile de televiziune, filme și de pe platformele sociale, unde bărbații în ținute deosebite sunt peste tot.

Dar în realitate, când călătorim în jurul lumii, speranța de a vedea bărbați bine îmbrăcați rămâne fără răspuns,de multe ori, iar imaginea, altădată obișnuită, a bărbatului elegant nu este nimic mai mult decât o relicvă a trecutului. În mod surprinzător, uneori vedem mai mulți cai trăgând la trăsuri în anumite orașe decât bărbații în costume!

Ce se întâmplă? Nu spuneam, în urmă cu câțiva ani, că o revoluție vestimentară este pe punctul de a se produce? Doar emisiunile de televiziune și social media ne-au convins că ideea unei revoluții vestimentare este adevărată? Cu excepția cazului în care se organizează săptămâna modei, este puțin probabil că veți vedea foarte mulți bărbați bine îmbrăcați în orașele mari, dacă nu cumva este vorba despre un angajat care se îndreaptă spre birou, unde purtarea unui costum este obligatorie.

În Italia, cu toate acestea, există câteva orașe (Napoli, în special), unde anumiți domni continuă să se îmbrace elegant când ies în oraș, posibil datorită tradiției italiene încă vii a confecționării cămășilor și a croitoriei care reprezintă, probabil, un factor major în moda masculină.

Cu riscul de a părea o persoană persoană demodată și iritabilă, mă întreb unde au dispărut bărbații bine îmbrăcați (care altă dată populau întreaga planetă)? Iar dacă vi se pare că suntem demodați pentru că ne plângem de cum se îmbracă bărbații astăzi, așa să fie! Dar dacă ne pierdem speranța revenirii „esteților” și „domnilor eleganți„, atunci suntem pe un drum fără întoarcere. Trebuie să menținem vie speranța într-o revenire reală la stilul elegant.

Într-adevăr, dacă am renunța la estetică și eleganță, ar înseamna că, de asemenea, renunțăm și la căutarea frumuseții. Și dacă uităm frumosul, de ce să mai plantăm flori, când ne putem concentra strict asupra hranei ? De ce să mai decorăm masa cu porțelan fin, când putem folosi veselă rezistentă la mașina de spălat vase sau chiar farfurii de hârtie?

De ce să nu distrugem străzile pietruite și să nu turnăm alei de beton? Așa am scăpa de neplăcerea de a încerca să pășim pe drumuri de piatră, precum și stresul întreținerii lor. Dacă nu ne ghidăm decât după comoditate, cum va arăta lumea noastră în viitor? Și, mai important, cum va fi ea și ce se va întâmpla?

CĂUTAREA (SAU NU) A ELEGANȚEI

Modul în care ne îmbrăcăm, precum și modul în care lucrăm împreună și în care ne tratăm familia și prietenii sunt lucruri care presupun eleganță. Ne îmbrăcăm bine ca semn al respectului față de noi înșine și pentru ceilalți, dar și pentru a sărbători viața însăși. A ne îmbrăca bine nu este altceva decât o corvoadă, dacă e ceva „ce trebuie” făcut și nu un lucru pe care chiar vrem să îl facem.

Astfel ajungem la o altă întrebare: de ce oamenii evită să se îmbrace elegant? Putem presupune că banii prea puțini, apatia (lenea) și preocuparea pentru ceea ce ar putea crede ceilalți sunt printre principalele motive pentru care decidem să nu ne îmbrăcăm elegant. Dar, indiferent de motiv, un lucru este cert – zicala potrivit căreia „Dacă vrei cu adevărat, poți” este cel mai relevant exemplu atunci când vine vorba despre eleganța individuală. De pildă, niște bărbați din Africa, cum ar fi acei dandy, membri ai mișcării La Sape din Congo, Camerun, Coasta de Fildeș sau Africa de Sud sunt oameni cu o voință de fier deciși să se prezinte cel mai bine posibil, de multe ori în ciuda resurselor extrem de limitate.

În cazul în care există o voință, cunoscând elementele de bază ale croielii de calitate și principiile de combinare culoare / model, a ne îmbrăca bine nu este dificil (rubricile site-ului Parisian Gentleman sunt un loc potrivit pentru a începe). Următorul pas este găsirea unor modalități satisfăcătoare de a vă exprima pri intermediul hainelor, găsirea propriul echilibru între exces și subestimare plictisitoare.

Ar trebui să uităm să ne îngrijorăm de părerile celorlalți… Fiecare persoană aflată în căutarea propriului stil va învăța în cele din urmă să lase deoparte ceea ce cred ceilalți în favoarea propriilor sale instincte.

Puteți învăța trucuri pentru a vă îmbrăca bine, dar instinctele și experiența vor avea grijă de restul. Dezvoltarea intuiției personale în ceea ce privește gustul este elementul cheie necesare pentru a avansa pe scara stilului vestimentar.

O ținută elegantă pentru o ocazie este un lucru bun, dar exprimarea propriei identități trebuie să fie scopul, iar aceasta poate fi o experiență unică.

OPINIILE CUNOSCĂTORILOR

În viziunea lui Marcel Proust, „stilul, pentru scriitor, la fel ca și culoarea pentru pictor, este un element care nu ține de tehnică, ci de viziune”. La fel și cu îmbrăcămintea, viziunea noastră despre cum să ne prezentăm bine va conta mai mult decât elementele tehnice și alte reguli.

Thomas Carlyle a scris în Sartor Resartus hainele ar deține mai multă putere decât scrisul sau vorbele! Carlyle spunea că ,,vorbirea ține de timp, tăcerea de eternitate”.

Și este adevărat – hainele noastre nu rostesc niciun cuvânt, dar dintr-o privire asupra ținutei cuiva, creierul analizează și percepem mai multe mesaje dintr-o dată (fără o anume ordine, dar în același timp). Percepția succesului, a bunului gust, a ocupației, a creativității, a perseverenței, a preocupării și a respectului, de exemplu, inundă mintea instantaneu, doar observând modul în care este îmbrăcată o persoană.

La 150 de ani după Carlyle, celebrul G. Bruce Boyer ajunge la un alt nivel atunci când își exprimă opinia despre căutarea eleganței:

,,Găsirea individualismului poate începe ca un exercițiu de ordine, și anume, găsirea costumului potrivit cu cea mai bună cravată, cămașă, pantofi și șosete (dar ce se întâmplă cu batista de buzunar, butonii si bretelele?). Dar când avem o atitudine corectă față de a ne îmbrăca bine, această căutare a ,,ordinii ” se transformă într-o dorință de a exprima eleganță prin ceea ce începe ca o pretinsă „nonșalanță„, dar se transformă în ,,nonșalanță naturală” – chiar cu mimarea acesteia până devine un lucru obișnuit! „

Traducere și adaptare a articolului apărut aici

Foto: pixabay.com

More from Sonya Glyn Nicholson

7 îmbunătățiri pentru garderobă în 2016

Există bărbați pentru care a se îmbrăca elegant este un lucru foarte...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *