(P) Chagall la Castelul Cantacuzino

poster_MC_Final

O serie de litografii de Marc Chagall, printre care „Odiseea” și „Ilustrații pentru Biblie”, vor fi expuse la Castelul Cantacuzino din Bușteni începând cu 5 aprilie. Expoziția-eveniment cuprinde peste 140 de lucrări și se va încheia pe 26 iunie.

Castelul Cantacuzino va expune lucrări din seriile „Odiseea”, „Ferestrele din Ierusalim” și o splendidă colecție de 10 litografii inspirate din plafonul Operei Garnier din Paris și celebrele „Ilustrații pentru Biblie”. Vernisajul expoziției va avea loc pe 4 aprilie, de la ora 19.00, când vor concerta mezzosoprana Margarita Mamsirova, violonista Cristina Anghelescu, pianistul Viniciu Moroianu și chitaristul Costin Soare.

„Noi prezentăm acum o colecție cu 146 dintre cele mai importante litografii ale sale. Acestea au fost tipărite, în principal, în atelierul lui Fernand Mourlot din Paris, care a publicat și catalogul operelor lui Chagall, cel puțin operele care au fost tipărite în atelierul său. Chagall a fost unul dintre artiștii rar prezenţi în imprimerie. El a realizat motivele pe piatră și le imprimă el însuși. Îl putem observa pe artist în ilustrațiile candelabrului evreiesc din „Ferestrele din Ierusalim” și în „Cele 10 legi”, și într-o scenă din tavanul Operei Garnier din Paris”, a declarat Thomas Emmerling, colecționarul privat.

Thomas Emmerling a continuat apreciind că este foarte vizibil dialogul interior al lui Chagall despre tradiția evreiască și prezența creștină în cele 40 de litografii care ilustrează Biblia, Vechiul Testament. „Poate că este interpretarea cea mai creștin-iudaică dintre toate. În realitate, Chagall a devenit, cu opera sa, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai dialogului evreiesc – creștin. Iar în zilele noastre dialogul a devenit mai important decât reacțiile motivate de frică”, a mai spus Thomas Emmerling.

Pe de altă parte, Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate și unul dintre inițiatorii galeriei de artă a Castelului Cantacuzino, a declarat că un mare avantaj al expozițiilor este întregul decor care a însoțit întotdeauna evenimentele artistice. „Decorarea castelului, curtea și grădina, în stilul lucrărilor prezentate. Nu expunem doar lucrările sale, dar de exemplu, în proiectul ce tocmai s-a încheiat „Que Viva Picasso”, am amenajat spații video despre viața lui, modul și stilul picturii sale”, a declarat Kurt Neuschitzer.

Și pentru expoziția „Marc Chagall – The Meaning of Life”, organizatorii continuă ideea de a colabora cu țările în care s-au născut, trăit și lucrat artiștii de-a lungul vieții, în acest sens, ambasadele Belarus, Rusia și Franța din România vor sprijini evenimentul cultural dedicat lui Marc Chagall și vor aduce multe surprize interesante pentru publicul vizitator.

Marc Chagall s-a născut în 1887 în Vitebsk, Belarus, ca fiu al unui negustor evreu. În dialectul evreiesc rus din orașul său, nu exista un cuvânt anume pentru „pictor de artă”, pentru că meseria a fost considerată ca fiind lipsită de importanță. În ciuda acestui fapt, el a devenit unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului al XX-lea. El a murit la vârsta de 98 ani, în 1985, în St -Paul-de -Vence, situat aproape de Nice, pe Coasta de Azur franceză.

Cele peste 140 de litografii de Marc Chagall sosesc la Cantacuzino după „Welcome into my brain” și „Que Viva Picasso”, expoziții ce au cuprins lucrări ale lui Salvador Dali și Pablo Picasso și care au fost vizitate de peste 36.000 de persoane. După ce a fost reintrodus în circuitul turistic, Castelul Cantacuzino din Bușteni a devenit un important punct cultural pentru întreaga zonă, acesta găzduind atât expoziții, cât și seratele de muzică clasică Prahova Classic Nights, un concept fondat și organizat de mezzosoprana Margarita Mamsirova.

 

More from Bucharest Gentleman

Bucharest Gentleman vă invită la cină (și alte premii)

CONCURS ÎNCHEIAT! Află dacă ești printre câștigători aici. *** Orice abonament la...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *