Cămașa perfectă

shirt collar

Vă prezentăm în cele ce urmează câteva reguli de bază general valabile care vă vor ajuta să purtați cele mai potrivite cămăși.

Multe dintre aceste reguli nu sunt inspirate din lumea modei la cel mai înalt nivel, ci se bazează doar pe bun simț și percepție. Respectarea acestora, inclusiv în cabina de probă, vă va garanta faptul că achiziționați un articol care vi se potrivește și pe care îl puteți păstra un timp îndelungat în garderobă (desigur, cu condiția să fie un material de calitate).

Sunt patru reguli de bază. Acestea se referă la:

– lungimea mânecii

– manșeta mânecii/mâneca sacoului

– gulerul cămășii/reverul sacoului

– gulerul cămășii/cravată

LUNGIMEA MÂNECII

Purtarea unei cămăși cu mânecă prea scurtă sau prea lungă este una dintre cele mai des întâlnite greșeli care trebuie evitată în mod obligatoriu. Să vă petreceți toată ziua încercând să ascundeți mânecile prea lungi sau să trageți mereu de ele dacă sunt prea scurte este o greșeală obișnuită de începător care vă strică aspectul general. O cămașă prea scurtă, de pildă, poate crea impresia că acel costum este prea mare, chiar dacă în realitate lucrurile stau altfel.

Regula 1: Când probați o cămașă, îndoiți coatele; nu le țineți pe lângă corp.

Regula 2: Dacă vi se pare că acea cămașă pe care ați probat-o are mâneci de lungimea perfectă, nu o cumpărați! ÎNTOTDEAUNA trebuie să fie puțin mai mare: indiferent de calitatea materialului, cu siguranță va intra la apă după câteva spălări.

Nu mai trebuie precizat faptul că nu puteți purta cămăși cu mânecă scurtă la costum! Indiferent de vreme, o asemenea combinație nu este permisă. Dacă aveți vreo astfel de cămașă, este numai bună pentru fiul dumneavoastră de 12 ani, cu siguranță că o va purta.

MANȘETA CĂMĂȘII/MÂNECA SACOULUI

Și în acest caz regula este simplă și neschimbată: manșeta cămășii trebuie să fie cu cel puțin 3/4 cm mai lungă decât mâneca sacoului (maximum 3 cm în cazul manșetelor franțuzești).

Deși nu pare foarte importantă, acestă regulă (care este adesea încălcată, chiar și de către persoanele publice foarte cunoscute) este cu adevărat foarte importantă, în special pentru domnii mai scunzi. Manșeta foarte puțin vizibilă, ascunsă sub mâneca sacoului care ajunge până la jumătatea mâinii (așa cum poartă jumătate dintre mulțimea de domni care pot fi văzuți dimineața pe esplanada La Défense*) reprezintă un dezastru vizual, scurtând lungimea brațelor și creând impresia că cei care se fac vinovați de acest păcat sunt și mai puțin înalți decât în realitate.

GULERUL CĂMĂȘII/ REVERUL SACOULUI

Regula 1: Reverul sacoului nu trebuie să fie la aceeași înălțime ca și gulerul cămășii, care trebuie să fie ÎNTOTDEAUNA vizibil.

Regula 2: Reverul sacoului trebuie să acopere întodeauna (chiar și parțial) vâfurile gulerului cămășii. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci croiala cămășii nu vi se potrivește.

GULERUL CĂMĂȘII / CRAVATA

Regula 1: Vârfurile gulerului trebuie să atingă ÎNTOTDEAUNA cămașa (chiar și când întoarceți capul).

Regula 2: Cravata nu trebuie să fie vizibilă de sub guler, la spate, iar nodul trebuie să umple cât mai mult posibil spațiul triunghiular format de vârfurile gulerului.

După cum vedeți, aspectele prezentate țin de bun simț. Dacă respectați întru totul aceste reguli de la care nu se poate face rabat veți evita niste greșeli fundamentale și vă veți găși cu ușurință propriul stil.

Salutări, HUGO

* Esplanada La Défense este un cunoscut cartier de afaceri din Paris.

Traducere și adaptare a articolului apărut aici

Credit foto: Andy Julia, în cartea Parisian Gentleman

Written By
More from Hugo Jacomet

Cămașa perfectă

Vă prezentăm în cele ce urmează câteva reguli de bază general valabile...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *