Povești de la castel (II)

Zabola

În realitatea turistică de azi, există cazuri fericite în care castelele sunt readuse la viață de prinți moderni. Iar istoria transformării lor e adesea mai interesantă decât orice poveste. 

Proprietarii domeniului de la Zabola (Covasna) consideră că dețin „cel mai bine păstrat secret al Transilvaniei”. Domeniul lor de 34 de hectare este în familie de secole (castelul datează din secolul XVI), cu o „mică” întrerupere de câțiva zeci de ani în vremea comunismului, când clădirea principală a servit ca școală și ulterior ca sanatoriu.

Eva Mikes, bunica actualilor proprietari, a fost alungată în 1949 de pe proprietate și trimisă într-un lagăr de muncă. Nepoții ei, născuți în Austria și al căror tată este un aristocrat din Bangladesh, au preluat la începutul anilor 2000 proprietatea și de atunci și-au schimbat viața cu 180 de grade. Unul dintre ei a emigrat chiar de la Londra în Zabola. Familia locuiește în vechea clădire, în timp ce două clădiri sunt destinate oaspeților – una dintre ele, Machine House,principala clădire,  a fost construită în secolul XVIII, iar vechiul grajd a devenit sală de evenimente.

Zabola Estate este acum un boutique hotel, unde amintirile urâte au fost șterse. Pentru senzații tari vizitatorii pot încerca bear watching, privitul urșilor în pădure, de la adăpostul unei  zone sigure,  transformați și ei în obiective turistice inofensive.  La Zabola trebuie să fii pregătit să alternezi o plimbare cu căruța sau sania cu lenevitul în fața șemineelor, privind vechi trofee de vânătoare pe pereți și ascultând povești cu fantome de călugări. Vara există și alternativa plimbărilor cu bicicleta sau cu barca pe lac.

Vezi aici  povestea altui castel

Numai în județul Covasna sunt peste 200 castele și conace, dintre care puține sunt valorificate. Anul trecut o asociaţie lansa un program de readucere a reşedinţelor de altădată în circuitul turistic, fie ele conace sau castele, din orice zonă. În cadrul Castle Break tururile se fac chiar cu proprietarii ca ghizi, acolo unde este posibil, și includeau castelul Banffy, castelul Bethlen din Criș sau castelul Karolyi din Carei. În aceeași logică a salvării de la uitare, Casa de licitații Artmark (care are și o divizie de real estate, Artmark Historical Estate) lansa tot anul trecut un album dedicat reședințelor valoroase care trebuie promovate. Printre ele, castelul Teleki sau Palatul Chrissoveloni – Cantacuzino, Vila Take Ionescu, casa Muzeu Brâncuși sau Conacul Brătianu. Pentru că, înainte de a le salva sau investi în ele, poveștile trebuie cunoscute.

Articol apărut în numărul de aprilie/mai al revistei Bucharest Gentleman. Pentru abonamente, click aici

Written By
More from Iulia Stancu

Târgul care pune arta și antreprenorii să lucreze împreună

Pe 8 iunie va avea loc la București un târg inedit, care încurajează...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *