Detaliile unui bal de altădată

bal 2

Două erau detaliile esențiale de care trebuia să ții seama când erai invitat la un bal : ce cod vestimentar respecți și cum se va desfășura seara. Doamna istoric Georgeta Filitti, lector al Fundației Calea Victoriei, ne-a vorbit despre acestea.

Cronologia 

Invitații au cel puțin două săptămâni de la primirea invitației, pentru a se pregăti. Seara se desfășoară apoi, după cum urmează: ușierii (heralzii) anunță invitații pe măsură ce aceștia sosesc. Balul se deschide de către gazdă sau cel mai proeminent personaj, fie cu soția, fie cu o invitată de marcă (unii chiar cu amanta). Dansurile se desfășoară pe o muzică ce făcea deliciul Europei în acea vreme, în special valsuri. Femeile notau într-un carnețel (cu coperte de argint, mătase sau aur) cavalerii cu care urmau să danseze, după ce aceștia le ceruseră în prealabil să le rezerve un anumit dans. În acest timp, în jurul sălii, stăteau femeile în vârstă, care observau totul (și adesea făceau și desfăceau alianțe). La 12 noaptea se lansau focuri de artificii, apoi se deschidea bufetul (alt prilej de trufie pentru fiecare familie organizatoare). Seara se încheia cu dansul numit cotilion, la care un dansator trebuia să îi antreneze pe toți.

Fiecare familie de seamă organiza un bal pentru a-și demonstra puterea financiară și socială. În afara celui de la Curte (pe 1 ianuarie), toate balurile se coordonau în așa fel încât să nu se suprapună cu celelalte familii organizatoare. Numărul balurilor prestigioase putea ajunge până la 20 pe an, toate din ianuarie până în februarie.

 

Moda și Leii Bucureștiului 

La balurile care au loc între 1834 și Primul Război Mondial se vorbea limba franceză exclusiv, tot datorită rușilor care se europenizaseră. Iar civilizația occidentală venea și cu o altă modă. Dacă până de curând moda fanariotă făcuse legea (șaluri pentru femei, caftane, turbane pentru bărbați), începând cu 1840 toți bărbații tineri voiau să fie la modă și să facă parte dintre așa – numiții „Lions de Bucarest”, elita elegantă masculină, care presupunea o anume ținută, dar și zveltețe.

Prima parte a articolului despre balurile din București, aici

Totuși, și aici Curtea Domnească și femeile au un rol esențial – și cine poate rezista acestor două mari puteri? Cele din urmă sunt mult mai deschise către modă și ele sunt cele care le impun bărbaților pantalonii occidentali și hainele strâmte „moderne”…

„A fost greu, nu s-a dat vreun decret, unii au rezistat, dar și pe atunci moda era una dintre preocupările majore, fiind un mod de afirmare socială”, adaugă doamna istoric Georgeta Filitti. La fel, balul e un fenomen social important, cu semnificații multiple.

Alexandru Ghica, domnul Țării Românești, are un important rol europenizator, cu toate că nu se îmbracă chiar ca un dandy englez, ci mai păstrează, de pildă, o haină cu rubine uriașe înconjurate de diamante, în loc de nasturi (de la antecesorul său, Grigorie al III-lea Ghica). Dar bărbații încep  să se îmbrace din ce în ce mai „modern”: în pantaloni, surtuc, la care arborează decorațiile (în special la cele mai elegante baluri) și folosesc butoni de preț și ace la „cravată” (care era, de fapt, o legătură sau lavalieră). Apar și extravaganțe, desigur – cei cu adevărat bogați se îmbracă doar din străinătate, iar unii, cu înclinații către opulență, își trimit chiar cămășile la Londra pentru a fi spălate – este cazul lui Alexandru Marghiloman, politician conservator, prim ministru, socotit unul din cei mai eleganți români, după cum afirmă doamna Filitti.

 

Articol apărut în numărul de aprilie/mai al revistei Bucharest Gentleman. Pentru abonamente, click aici

Written By
More from Iulia Stancu

Magia pasului ”sur mesure”

Cu graiul său moldovean poetic, Valentin Frunză, cizmar la a doua generaţie...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *