Bucureștiul artiștilor

autumn-landscape-1021513_1280

Nouă artiști ne plimbă prin locurile lor preferate din oraș și ne spun ce îi atrage acolo. 

 

Alexandru Tomescu -credit Ioana ChiritaAlexandru Tomescu, violonist

Parcul Cișmigiu, pentru șarmul locului, care supraviețuiește chiar și în ziua de astăzi, cu toate degradările de peisaj. Cișmigiul pare a fi cel mai frumos într-o noapte de primăvară, când au înflorit copacii și, dacă e liniște, poți auzi cum cad petalele. Ateneul este, fără îndoială, templul muzicii clasice în București. Am multe amintiri legate de această sală superbă, încă din copilărie. Raportat la standardele din ziua de astăzi, sala de concerte a rămas mică, dar cred că aceasta îi dă un plus de intimitate. Aeroportul Otopeni – chiar dacă nu este situat în oraș, este poarta de intrare sau de ieșire. Îmi place prin prisma emoțiilor foarte puternice trăite de cei care trec pe aici: fie tristețea despărțirii sau bucuria copleșitoare a revederii. (credit foto: Ioana Chirița)

 

 

 

AnastasiuAlexandru Anastasiu, vibrafonist, organizatorul Festivalului Internațional de Vibrafon la București

Unul dintre locurile dragi, în care îmi desfășor activitatea de mai bine de 15 ani și în care îmi petrec uneori mai mult timp decât acasă, este Sala Radio. Mă leagă atâtea sentimente și stări de acest loc concerte, Festivalul International de vibrafon, cel de percuție (pe care le-am inițiat și organizat). Un loc plin de emoții artistice, un loc în care cânt și trăiesc cu bucurie.

Un alt loc de suflet este parcul Herăstrău. De acest loc, mă leagă multe amintiri frumoase.  o oază de verdeață, un colț de natură în care evadez de câte ori am puțin timp liber, pentru a mă încărca cu energie și inspirație. Nu în ultimul rând, aș aminti Opera Română. A fost unul dintre locurile unde mi-am început cariera de muzician și unde mă întorc în postura de colaborator sau în aceea de spectator de câte ori am prilejul. Este un loc în care trăiesc magia la fiecare spectacol.

 

vlad eftenieVlad Eftenie, arhitect, pasionat de fotografie

Ateneul. Loc simbolic al orașului, zona emană o energie aparte; deși e în mijlocul zgomotului urban, e parcă ușor ruptă din cotidian, reușind să aducă liniște și un zâmbet insesizabil, interior, calm; e un reper al  unui timp trecut, păstrat și astăzi ca amprentă esențială de stil. Îți împrumută ceva din alura lui, orașul se simte altfel acolo, oamenii trec prin fața sa,  îl admiră, intră și apoi ies încărcați cu o stare specială, stau pe trepte, aflând loc de popas într-un oraș mereu dinamic. Strada Popa Soare – de la  un cap  la celalalt, te transportă într-un timp trecut valoros. Privești casele și îți imaginezi cum se trăia odată orașul, cum  era viața oamenilor.

Fiecare casă are o poveste, o poartă cu ea astăzi și o spune în șoaptă. Lumina e fantastică pe strada Popa Soare, toamna în special aducând o vibrație specială. Colțul lacului Herăstrău, dinspre ambasada Chinei. E locul din care se vede cel mai bine apusul în București. Oglindit pe suprafața lacului. Spectacol garantat, zilnic. Mereu diferit, afli că natura nu propune două zile identice, deși câteodată par asemănătoare, ca stare, ca vreme, ca trăire.  Când cerul e dramatic, spectacolul e total. Silueta orașului e punctată de fleșa Casei Scânteii.

dan piersinaruDan Pierșinaru, fotograf, visual artist

Restaurantul Simbio, unde mă simt ca acasă. Oamenii de acolo sunt foarte primitori. Cișmigiu – așa cum e el poziționat în centrul orașului, după o mică plimbare pe aleile lui, simți că ai scăpat puțin de urbanul București. Cartierul meu – între Hristo Botev și Traian, eu îl numesc „dreptunghiul creativ”. Un cartier fără prea multe inserții noi de clădiri și cu multe startup-uri creative în el.

 

 

Razvan Popovici_credit Serban MestecaneanuRăzvan Popovici, violist, fondatorul festivalului SoNoRo

Restaurantul Simbio – pentru atmosfera unică și restaurarea ingenioasă a acestei vile interbelice (puțini știu că era odată o casă plină cu pisici și doamne cochete din alte timpuri, care jucau cărți regulat), gutuiul din grădină și hamburgerii delicioși. Casa Löwendal, piața G. Cantacuzino – pentru vitraliul din salonul principal, expozițiile originale și poziția strategică între Parcul Ioanid și Parcul Icoanei. Bistro-ul Beautyfood – pentru că Elena este “la padrona della casa” ideală, pentru sandvișul Reuben și pentru deliciosul Hugo. (credit foto Șerban Mestecăneanu)

mihai_muntenitaMihai Munteniță, actor și trainer

Parcul Herăstrău, la început de primăvară – pentru aer, lumină și culori. Cafeneaua Creamier (din spatele Ateneului) – pentru că se află în acea parte a Bucureștiului care arată cel mai occidental și pentru că senzația cafelei bune (recomand cafeaua neagră – lungă, fără zahăr sau lapte) într-o după-amiază însorită de duminică este greu de egalat. Restaurantul Vivo Fusion (Floreasca) – pentru că, din punctul meu de vedere, are cel mai gustos burger din oraș – recomand dublu cheeseburger.

 

portret Mihai Zgondoiu 2016Mihai Zgondoiu,  visual artist curator & project coordinator

Teatrul de Comedie, pentru că de vreo unsprezece ani sunt graphic-designerul lor „de serviciu”.  Atelier 030202 – spațiu de artă contemporană non-profit, galerie în care promovez tânăra generație de artiști. Universitatea Națională de Arte, cea mai recentă dragoste. Locul  unde îmi exersez abilitățile de pedagog.

 

 

 

 

 

Alexandru Ion, actor, co-autor Ideo Ideis

AlexandruIonTrebuie să recunosc din start că acasă e unul dintre locurile mele preferate. Știu că sună plictisitor ca la balamuc, dar compensez prin faptul că am o meserie palpitantă. În rest, mă simt foarte confortabil la Centrul Cultural „Nicolae Bălcescu” (unde am văzut unele dintre cele mai bune spectacole de teatru) dar și la teatrul Act, Godot Cafe Teatru sau Teatrul Excelsior.

Îmi place Herestrăul, cu precădere în perioada în care sunt deschise terasele, și, în ultima vreme, merg destul de des la Stadio, Simbio și Trattoria Don Vito. Vara merg cu mare plăcere la Grădina Verona și păstrez o slăbiciune aparte pentru Casa Noastră, un local de lângă UNATC.

Este, însă, considerabil mai important cu cine sunt, decât unde sunt. Cele mai improbabile locuri se transformă complet atunci când ești acolo cu oameni cu care îți place să-ți petreci timpul.

 

 

Bogdan Dumitrache, actor: Pentru mine, cele trei locuri preferate din București sunt, pentru mine, în orice ordine: Control, A1, Unico Vero.

 

Articol apărut în numărul de aprilie/mai al revistei Bucharest Gentleman. Pentru a cumpăra revista sau a te abona, click aici

Credit foto principală: pixabay.com

More from Bucharest Gentleman

Royal Musical Journey, Concert de gală de muzică barocă

Pe 14 septembrie, la început de toamnă, Fundația Calea Victoriei vă invită...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *