Tehnologie pentru nostalgici

Runcible_Anti-Smartphone_Heirloom_Electronic_Monohm_20

Tehnologiile de ultimă oră încep să arate din ce în ce mai… „demodate”. Pentru că noul trend este de a îmbina imaginea retro cu utilitatea prezentului. 

George R.R. Martin, autorul Game of Thrones, mărturisea cu ceva timp în urmă că folosește pentru scris exclusiv un computer cu sistem DOS, neconectat la internet, cu un program foarte simplu, WordStar. Excentric, retrograd, demodat? Cert este că abordarea sentimentală a tehnologiei prinde teren, poate și dintr-o logică anti-consumeristă.  Sau poate pentru că vechile tehnologii par mai solide. Marii producători au prins trendul și au lansat un fel de compromisuri tentante: noi tehnologii cu alură retro. Sunt mai greu de găsit și în serii mai mici, satisfac nostalgicii, fără să-i priveze de avantajele epocii în care trăim.

Iată o listă a dispozitivelor retro, mai mult sau mai puțin utile în viața de zi cu zi, dar potrivite pentru a evada în altă epocă.

În zona smartphone-urilor există dispozitive al căror design se situează între retro şi futurist. Runcible, smartphone rotund creat de startupul american Monohm, este probabil cel mai spectaculos dintre ele.

Runcible_Anti-Smartphone_Heirloom_Electronic_Monohm_23
Smartphone-ul Runcible (foto: monohm.com)

Prototipul acestui dispozitiv pe cât de ciudat, pe atât de interesant, a fost lansat la începutul anului trecut. Terminalul este asemănător unui ceas de buzunar, are carcasă de lemn și se promovează ca anti-smartphone. Acesta rulează sistemul de operare Firefox OS și nu suportă aplicaţii foarte complexe, tocmai de aceea am putea spune că este mai apropiat de un smartwatch decât de un smartphone. Are cameră foto (face fotografii rotunde, da!) și permite, desigur, apeluri și accesul la rețele de socializare. Prețul lui, potrivit unor site-uri, este de circa 2.400 de lei.

ID: 19458
foto:olympus.com

Cât despre fotografie, pasionații de aparatură foto probabil că au testat deja aparatele care arată precum camerele pe film (analog), dar sunt aparate digitale performante. De exemplu, Olympus OM-D E-M10 (aparat mirrorless), Nikon Df (aparat Dslr full frame) sau FujiFilm Finepix X100 (aparat cu vizor hibrid opto-electronic), care seamănă foarte mult cu faimoasele aparate foto Leica. Prețurile lor încep de la 2.000 de lei.

La categoria suporturi pentru tablete, anul trecut au apărut tot mai multe modele de suporturi cu tastaturi și cu aspect de maşină de scris. Însă trendul s-a născut încă de prin 2012, odată cu lansarea iTypewriter. Creat de Austin Yang, dispozitivul a câştigat destul de mulţi fani, astfel încât producători mari și mici de accesorii au lansat periodic pe piaţă dispozitive care veneau practic cu aceeaşi funcţionalitate, dar cu design uşor diferit. Prețurile acestora pot ajunge și până la 2.000 de lei (500 de dolari), dar, în medie, ele nu depășesc 400 de lei.

iTypewriter
foto: flickr.com

Tot un suport este și iRetrophone, care arată exact ca un telefon fix, cu disc, și poate fi folosit și pe post de încărcător. Desigur, se adresează doar posesorilor de iPhone, fiind compatibil cu diferite modele ale acestuia.

Smartphone-ul se conectează la iRetrophone și receptorul se poate folosi pentru a vorbi la telefon, în timp ce scrii pe Facebook sau folosești orice aplicație din telefon. Produsul costă aproximativ 120 de lei.

În seria suporturi pentru smartphone-uri, mai există pe piaţă un amplificator, prezentat de Restoration Hardware, care arată exact ca un gramofon. Acest dispozitiv nu are nevoie de un cablu de date prin care să se conecteze la telefon şi nu folosește baterii pe care să fii nevoit să le încarci periodic. Sunetul redat de telefonul mobil şi amplificat de acest „gramofon” special nu va fi în niciun caz unul HD, dar tocmai acest aspect îl face să fie şi mai special, având în vedere că nu va modifica în niciun fel micile imperfecţiuni ale unor piese înregistrate cu zeci de ani în urmă. Preţul acestui amplificator este de aproximativ 250 de dolari.

Dacă totuşi preferi un sunet impecabil, există o serie întreagă de boxe active ce pot fi conectate prin cablu sau bluetooth la telefonul mobil, boxe cu acelaşi aspect retro. Cum ar fi cele din seria tangent classic, cu un design inspirat de electrocasnicele anilor 70, carcasă de lemn și dotate și cu o telecomandă de lemn (!). Prețul acestor boxe începe de la 1.599 lei.

Jocurile nu puteau fi ocolite de acest trend. Retro TV Games nu are un design prea atrăgător, dar este o invitație să revii la jocurile copilăriei cu ajutorul unei mini console. Controllerul are un mic joystick, iar dispozitivul se conectează la TV prin cablu. Aceasta vine cu 200 de jocuri printre care police vs thief, racing Fighter, space Base sau wonderball. Iar plasticul din care este realizat și aspectul de jucărioară ieftină vă vor aduce aminte cu siguranță de jocurile video din anii 90. Prețul consolei retro este de 120 de lei.

Cu aceste opțiuni la doar un click distanță (de cumpărare), poate că „a venit timpul să folosim tehnologia pentru a ne liniști”, așa cum spune Aubrey Anderson, CEO-ul Monohm, cel care produce smartphone-ul – ceas de buzunar menționat la început.

 

Articol apărut în numărul de aprilie/mai al revistei Bucharest Gentleman. Pentru abonamente, click aici

Written By
More from Raluca Abrihan

Aplicaţii-“ghid” pentru turiştii din Bucureşti

Ne-am propus să fim turişti în Bucureşti, pentru o zi. Şi nu...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *