În căutarea garderobei ideale

DSC_1234

Garderoba este, pentru bărbatul de azi, echivalentul armelor din trecut – îl ajută să supraviețuiască în lumea dură a primelor impresii și a afacerilor. De aceea, construirea sa este o chestiune de strategie.

În săli de ședință austere, unde singura „priveliște” este interlocutorul, sau în restaurante ce țin loc de câmpuri de luptă (deși le spunem „negocieri”), costumul este armură, dar și armă. Dar, în același timp, mângâie orgoliul și îl ajută să cucerească …lumea. De aceea garderoba (ca totalitate a ținutelor hainelor) trebuie construită cu aceeași grijă cu care se administrează contul bancar. Mai ales că există o legătură directă între acestea două.

Totuși garderoba ideală nu este o chestiune de avere, ci de potrivire. Piesele ei trebuie să se potrivească posesorului, dar și contextului în care le va purta. Ce înseamnă acest lucru? „Cel mai important este ca fiecare să-și cunoască stilul, care este o sumă a ceea ce îl avantajează, a contextelor în care va purta hainele și a preferințelor”, spune Simona Hulber, consultant de imagine. Altfel va fi o garderobă prea mare și inutilă. Și, cum există puține cazuri în care o garderobă este construită de la zero, de cele mai multe ori, un specialist intervine pentru a evalua garderoba existentă în funcție de anumite criterii.

Primul și cel mai important dintre acestea este necesitatea (altfel spus, ocaziile de purtare): profesia, evenimente sociale la care participă de obicei, tipul de activități din timpul liber. Ele creează o primă listă de necesități și, indiferent de personalitate, garderoba trebuie să se potrivească acestor ocazii și să fie proporțională cu timpul alocat acestor activități. (Mai ales că un costum nu se poartă două zile consecutive.)

Odată întocmită această listă, trebuie ales locul cumpărăturilor sau atelierul unde se vor crea aceste piese. Aici mențiunea importantă este că, dacă ar fi să alegeți o singură piesă în care să investiți mai mult, aceasta trebuie să fie un costum care va fi purtat zilnic. Astfel, în cea mai bună variantă, acesta trebuie creat  de un croitor (nu în fabrică) și potrivit măsurilor încă de la început (bespoke). Avantajul este, desigur, comoditatea și o mai mare rezistență în timp.

Al doilea criteriu important este cel al pieselor pe care le veți păstra din garderoba existentă. Alegeți să păstrați sacouri în funcție de care veți cumpăra alți pantaloni (nu invers) și cămăși în funcție de costume, este sfatul specialistului. „Pentru a construi în mod inteligent o garderobă trebuie să gândești în ținute, nu în piese individuale”, subliniază Simona Hulber. Ordinea achiziției este următoarea: costum, cămăși, pantofi, accesorii, iar toate piesele trebuie să se potrivească în proporție de 60% cu altele.

Culorile clasice de cămăși care trebuie neapărat integrate într-o garderobă business sunt alb, bleu, roz, lila, la care se adaugă  variațiunile lor, cu dungi sau carouri. Acestea sunt accesorizate cu ajutorul cravatelor clasice: bleumarin, albastru, grena, dar posibilitățile sunt nenumărate, în funcție de preferințe și de mediul în care lucrează persoana.

Nu în ultimul rând, pantofii trebuie aleși în funcție de ținutele posibile, ținând cont de codurile de asortare (maro închis pentru costume bleumarin, albastru, gri; negru, cu negru și gri închis; coniac – la smart și business, cu costume gri, bleumarin, negru, albastru). Seara se poartă doar pantofi negri, iar la black tie, doar cei simpli, fără tăieturi, fără niciun model, cu talpă subțire.

Dar mai trebuie respectate codurile acestea subtile în societatea de azi? E ca și cum ai întreba dacă mai este nevoie să salutăm. „Societatea a structurat aceste coduri pentru că asta așteptăm de la celălalt, să se conformeze și să ne transmită încredere. Nu haina îl face pe om, dar poți să susții aproape orice cu haina potrivită”, adaugă Simona Hulber.

LISTA COSTUMELOR OFFICE „MUST HAVE”

1 costum bleumarin, potrivit pentru business și seară 1 costum gri mediu,  potrivit pentru business și zi 1 costum albastru,  potrivit pentru business și zi 1 costum negru, pentru seară și ocazii 1 blazer, pentru business casual 1 sacou casual, pentru zi și timp liber 1 smoking pentru evenimente black tie

 

Articol apărut în numărul 2 al revistei Bucharest Gentleman

Written By
More from Iulia Stancu

Romanian artists who subdue collectors (I)

Romanian contemporary artists are increasingly present in the largest private collections all...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *