2017, o odisee a roboților

asus-zenbo-interacts-with-asus-chairman-on-stage-for-computex-press-event

În anii ’70, Isaac Asimov își imagina un viitor în care roboții personali sunt atât majordomi, cât și prieteni buni. Patruzeci de ani mai târziu, iată câțiva roboți pe care îi poți cumpăra acum sau pe care îi vei putea comanda în câteva luni. Totul e împachetat sub forma unui exercițiu de imaginație. Deocamdată.

Ne îndreptăm către o eră în care sarcinile de bază sunt îndeplinite de mașinării inteligente și în care „jucăriile” cu sisteme de operare complexe ne ușurează viața, cu toate că aceste creații electronice nu au avansat suficient încât să le putem confunda cu oamenii sau încât să ceară drepturi egale cu ale noastre (ca Andrew, în nuvela „Omul bicentenar”).

Este anul 2017 și casa este cutreierată de patru amici motorizați, conectați în permanență la cloud, la smartphone-ul tău și la nevoile tale. Bună dimineața! E ora 7.00 și dormitorul se umple cu lumină caldă, cu toate că obloanele sunt închise. Melodia ta preferată crește treptat în volum și deschizi ochii. Ești odihnit și pregătit pentru o nouă zi de muncă. când deschizi ușa, auzi sunetul espressorului, iar după colț zărești o figură zâmbitoare. Este Asus Zenbo, „valetul” care s-a asigurat că trezirea ta este una plăcută. (În fotografia de mai sus, Asus Zenbo și președintele Asus). Când tu încă erai cu fața în pernă, Zenbo ți-a analizat alarma din smartphone, a setat becurile inteligente să se aprindă treptat, și a pornit muzica. A dat drumul la aparatul de aer condiționat, după care a început să îți „pregătească” și cafeaua. În timp ce tu iei primele guri din ceașcă, te pune la curent cu știrile și îți amintește de întâlnirea importantă de la ora 12.00. Îți aduci aminte că trebuie să faci cumpărături, așa că îi dictezi lui Zenbo tot ce trebuie luat, iar un reminder apare ca prin minune în telefon. E timpul ca cei mici să se pregătească pentru școală, așa că îți trimiți valetul să îi trezească cu un cântecel, în timp ce tu te bucuri de câteva clipe cu partenerul de viață. Ești gata de plecare, așa că îți iei la revedere de la familie și te urci pe Segway Advanced Personal Robot, un mijloc de transport inteligent care te ajută să navighezi prin aglomerația urbană și să ajungi rapid la serviciu.

segway-advanced-personal-robotOdată ajuns, robotul Segway își scoate timid capul sub formă de tabletă și e pregătit să te ajute cu ce ai nevoie. Documentele importante de pe birou pot fi trimise la contabilitate fără ca tu să te ridici de pe scaun. Pur și simplu le pui pe asistentul tău robotic și îi comanzi să  navigheze prin intermediul smartphone-ului până unde vrei. De întors se întoarce singur, fiind dotat cu o cameră Intel Real Sense care percepe profunzimea și identifică automat obstacolele. tot prin camera real sense inițiezi un apel video și închei un contract important, ca și cum partenerul tău de discuție ar fi în birou cu tine.

Trece și întâlnirea importantă și este ora prânzului. Până când ospătarul îți aduce mâncarea, scoți smartphone-ul din buzunar și îl pui în funcțiune pe LG Rolling Bot, o sferă inteligentă dotată cu cameră și cu laser, care stă ascunsă sub canapeaua de la tine din sufragerie. Dai câteva ture prin casă, pentru a te asigura că totul este în regulă, după care te joci, de la distanță, cu pisica, activând laserul lui Rolling Bot. Când felina se satură de fugărit roboțelul și tu te-ai asigurat că nu ai lăsat ușa deschisă, ajunge și mâncarea. Poftă bună!

La finalul programului, te urci din nou pe Segway și pleci spre magazinul de unde îți faci cumpărăturile (pentru că îți place, altfel le-ai putea comanda, desigur). Ajungi acasă încărcat cu sacoșe și, obosit după o zi lungă, vrei să te relaxezi. te așteaptă toată familia, dar și Zenbo. Din fericire, el nu are nevoie de o pauză, așa că îl instruiești să pornească aparatul de aer condiționat, să închidă draperiile, să dea drumul la muzică și să aprindă luminile. Îl chemi, apoi, în bucătărie, și îl rogi să-ți spună pas cu pas rețeta de coq au vin pe care voiai să o încerci de atâta timp, și începi să gătești.

sphero-sprkE ora cinei și nu mai trebuie să te rogi de copii să vină la masă, pentru că le-ai promis că au voie să se joace cu Sphero sPrK+, o bilă robotică distractivă care le dezvoltă imaginația și abilitățile de programare. SPrK+ poate fi folosit ca o mașinuță cu telecomandă, dar vine la pachet cu o serie de aplicații menite să le arate copiilor bazele fizicii și informaticii. cât tu te uiți liniștit la televizor, roboțelul îi ține ocupați și entuziasmați.

Cum se apropie ora de culcare, Zenbo îți vine din nou în ajutor. copiii sunt înveliți, dar refuză să adoarmă fără să le citești o poveste. Îți amintești că mai ai de analizat câteva hârtii importante, așa că îl pui pe Zenbo să le recite un basm. Îți setezi alarma și îți lași și prietenii electronici să ia un răgaz. somn ușor și vise plăcute!

 

LG Rolling Bot este un robot sferic de dimensiunile unei mingi de handbal. A fost anunțat în cadrul evenimentului IFA 2016, dar nu are încă o dată oficială de lansare. Poate monitoriza locuința și poate controla anumite electrocasnice, iar prin intermediul unui laser poate fi folosit de stăpâni pentru a se juca cu pisicile. Boxele încorporate îți permit să îl folosești ca pe un walkie-talkie mobil.

Segway Advanced Personal Robot  este un mijloc de transport inteligent care va ajunge la dezvoltatorii de aplicații la finalul acestui an. Are o viteză de până la 18 kilometri pe oră și o autonomie de 30 de kilometri. Este dotat cu un sistem complex de camere care îl ajută să se deplaseze singur și să evite obstacole și care îți permite să comunici rapid cu orice persoană. Este controlat prin smartphone și răspunde și la comenzile vocale.

Sphero SPRK+ este o jucărie inteligentă produsă de creatorii roboțelului BB8, din Star Wars. Lansată pe piață ca să trezească curiozitatea tinerilor pentru programare, SPRK+ folosește aplicația Lightning Lab ca să ajute tinerii să controleze roboțelul. SPRK+ costă 120 de euro și poate fi programat să navigheze printr-un labirint, să ruleze prin apă, să se miște în funcție de ritmul muzicii sau să concureze cu alți roboței la capitolul viteză și îndemânare.

ASUS Zenbo costă 600 de euro și va ajunge pe piață la jumătatea anului viitor. Robotul poate naviga singur prin casă, poate controla electrocasnicele inteligente, știe să poarte conversații și răspunde la comenzi vocale. Spune povești, redă muzică și face fotografii, iar când este lăsat singur funcționează pe post de sistem de securitate

 

Articol apărut în ediția nr. 3 a Bucharest Gentleman

More from Sebastian Teodorescu

Scurtă viziune asupra viitorului

Inteligența artificială ne îmbunătățește deja considerabil viețile, dar viitorul arată și mai...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *