Cum se îmbrăcau magnații -John D. Rockefeller

jdr

Felul în care vă îmbrăcați poate oferi detalii despre filozofia dumneavoastră și clasa socială din care proveniți. ,,Epoca marilor magnați, a industriașilor și a baronilor” de la finele secolului XIX este o perioadă deosebită căreia trebuie să i se acorde atenție. Ținutele acestor domni excepționali au avut un mare impact asupra vestimentației din ziua de azi.

Trustul Standard Oil a devenit un colos industrial sub conducerea și viziunea lui John D. Rockefeller. John D. Rockefeller Sr., colosul afacerilor, a spus odată: ,,Cu mult înainte de a împlini optsprezece ani, oamenii nu îmi spuneau John, ci Dl. Rockefeller”. Cunoscut pentru calmul său, caracterul său analitic și demnitate,  Dl.  Rockefeller prețuia respectul mai mult decât orice.

Prietenii îi spuneau ,,John D.” și era un om înalt și slab (deși corpul său era călit de ani întregi de muncă grea la fermă în timpul copilăriei). Dieta sa strictă (consta mai ales în legume și lapte, fără niciun pic de alcool) i-a conferit un aspect fizic ieșit din comun într-o perioadă în care simbolul bogăției era reprezentat de domni bine îmbrăcați și corpolenți.

Protestant foarte credincios, lui Rockefeller îi displăcea profund ostentația și se concentra mai ales pe dezvoltarea afacerii sale fără a uita însă de actele caritabile. Așa cum spunea el însuși, misiunea sa consta în ,,a face cât de mulți bani se poate, iar apoi a da cât de mult se poate”.

O persoană foarte disciplinată și calculată, era foarte conștient de importanța unui aspect prosper. Fotografii contemporani îl arată ca fiind calm, liniștit și elegant, dar și grav – simplu, aproape ca un preot. Hainele sale erau asemenea unei armuri, care îi transmiteau poziția socială și nimic altceva. Într-o epocă în care bărbații își exprimau individualitatea purtând veste colorate sau materiale opulente, John D. prefera costume gri închis sau negre perfect croite și imaculate, o cămașă albă și cea mai simplă cravată neagră. După ce a împlinit vârsta de 30 ani, când era deja bogat, a continuat să fie atent cu sumele cheltuite și să analizeze fiecare achiziție. După cum spunea el însuși,

,,Când eram tânăr nu îmi permiteam hainele cele mai moderne. Îmi amintesc că atunci  cumpăram de la cel mai ieftin negustor. Îmi vindea ieftin haine pe care mi le permiteam și era mult mai bine decât să  cumpăr lucruri pe care nu le puteam plăti.”

Putem învăța multe lucruri de la Dl. Rockefeller. Deși poate nu aveți bani să vă cumpărați ce doriți, puteți avea o garderobă rezonabilă și puteți să vă câștigați respectul atât prin caracter, cât și prin aspect, analizând cu atenție fiecare lucru cumpărat. Nu aveți nevoie de multe costume pentru a arăta demn și corespunzător, dacă vă adaptați aspectul standard care vă definește personalitatea.

Un costum sau două de calitate și câteva cravate și cămăși, dacă sunt imaculate si sunt purtate cu grijă, arată mai bine decât o garderobă plină de haine ieftine. Dacă mergeți pe varianta în care dețineți articole vestimentare de bază pentru a crea ținute corespunzătoare, atunci a avea mai puține lucruri bune poate crea un impact mai mare decât un număr ridicat de haine de proastă calitate, și în plus câștigați timp cînd vă hotărâți ce să purtați. Astfel nu vă mai faceți griji în legătură cu hainele și cu felul în care arătați și vă puteți concentra pe propriul succes – exact cum a procedat și John D. Rockefeller.

 

Traducere și adaptare a articolului apărut aici

Written By
More from Hugo Jacomet

Stilul masculin: 5 mituri care trebuie distruse

Stereotipurile referitoare la stilul masculin (care există de zeci de ani) mor...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *