Experiența, ultima frontieră: România

cabana-pixabay

Vrem să trăim mai multe vieți – dacă se poate, una pe sezon. De aceea, călătorii sofisticați nu se mai mulțumesc cu un peisaj încântător sau un hotel atrăgător.

Detaliile vizuale nu mai sunt de ajuns pentru a convinge călătorii blazați să petreacă un sejur undeva. Pentru a evada complet, turiștii tind să aleagă acum destinația în funcție de experiența pe care aceasta le-o poate oferi: fie ea culinară, sportivă sau de alt fel. Iar uneori chiar nu mai vor să se simtă călători, ci localnici sau, cel puțin, să vadă o vreme viața cu ochii acestora.  De ce nu ar începe prin a face asta în propria țară înainte de a explora destinații exotice?

În căutarea autenticității în România,  turiștii pot participa la  degustări, pot învăța pictură pe sticlă, urma cursuri de echitație sau olărit – experiențele doar așteaptă să fie alese. Sigur, ele nu s-au inventat în spațiul românesc: biking se poate face oriunde, dar numai la noi există Transfăgărășanul. Degustări sunt posibile, de asemenea, într-un decor și atmosferă de multe stele, dar numai la noi există picnicuri transilvănene autentice.

Pe două sau patru roți

Bicicletele par a prefera Transilvania – cele câteva tururi propuse sunt mai ales în această zonă. De pildă, un tur pe două roți pare a fi cel mai potrivit mod de a explora cetatea Alba Carolina, cum este numit nucleul istoric al orașului Alba Iulia. Poate cea mai frumoasă zonă urbană din românia, cetatea este înconjurată de  grădini, parcuri și luciuri de apă, amenajate în fostele șanțuri ale fortificației. Iar o plimbare pe bicicletă, care, în plus, e gratuită dacă o luați de lângă Palatul Princiar, îmbină latura sportivă și cea culturală.

Cele două roți vă pot duce mai departe în Transilvania – toate satele din zona Sighișoara pot fi explorate astfel printr-un tur special, pe primul traseu pietruit pentru biciclişti. Drumul trece prin păduri şi leagă între ele satele săseşti din trei judeţe, de la Viscri până la sighişoara și a fost realizat de Asociaţia Mioritics în cadrul unui proiect coordonat de world wildlife Fund.

Ceva mai departe, Transfăgărășanul, deși declarat cel mai frumos drum din lume de o publicație auto, își arată și el șarmul mai pe îndelete dacă e îmblânzit la viteză mai mică, de pe bicicletă. Traseul poate deveni foarte sportiv, pentru că urcă, nu este tocmai ca o plimbare prin parc.

Iar dacă preferați să conduceți pe mai multe roți, Sibiu Rally este o opțiune. Un raliu este întotdeauna interesant, însă unul cu mașini retro este fabulos. Peste 400 de km – dintre cei mai frumoși din zonă- sunt explorați în vehicule istorice, iar aceștia includ Transfăgărășanul, Biertan, Păltiniș, Poiana sibiului. scopul este de a promova zona la nivel internațional, așa că puteți răspândi vorba printre prietenii străini.

Din gust în gust

Peisajul parcă prinde altă savoare când e privit de la o masă plină cu bunătăți tradiționale. În urma unei inițiative transilvănene, reţete vechi (nu neapărat cele clasice) sunt redescoperite de bucătărese din zonă, care folosesc doar produse locale şi de sezon. Apoi se alege cel mai frumos loc pentru picnic și se primesc oaspeții. Pentru mai mult dinamism, urmează o plimbare prin zonă sau o drumeție, pe jos sau cu mocănița, de exemplu.

Mesele Transylvanian Brunch se organizează de obicei în ultima sâmbătă a fiecărei luni, de la începutul lunii mai până la mijlocul lunii octombrie, în zona Hârtibaciu și Târnave (regiunea cuprinsă între Sibiu, Mediaș, Agnita, Făgăraș și Sighișoara). În acest caz, ideea aparține Asociatiei GAL Microregiunea hârtibaciu și a avut ca  scop inițial cunoașterea reciprocă și colaborarea în Valea hartibaciului, precum și promovarea produselor locale. La început participau doar cei din branșe locale precum turism, cultură, dezvoltare rurală și socială, agricultură ecologică sau restaurare, însă mesele se organizează acum la cerere de către cei de la My Transylvania, ce au avut și ideea unui festival de gastronomie autentică locală.

Și turismul viticol se dezvoltă, pentru a confirma poziția 13 a țării în topul producătorilor de vin. Oenoturismul presupune vizitarea de crame (câteva zeci oferă această posibilitate) alături de un specialist care oferă și soiuri spre degustare. Din primăvară până toamna târziu, viile oferă nu doar peisaje sublime, ci și experiențe bogate.

Vânătoare de trufe

Dacă este să încercați vânătoarea, aceasta este cea mai pașnică și comodă formă a ei – căutarea trufelor (un soi rar și scump de ciuperci) pe care apoi le veți mânca preparate de un bucătar, într-un decor rustic. Poate că alții preferă să le savureze pe coasta de Azur, însă în România veți fi într-un decor nu mai puțin fermecător, după ce explorați pădurea. Desigur, totul se petrece alături de câini și „vânători” profesioniști și este cât se poate de serios. Scopul nu este sub formă de trofeu, ci de ingredient extrem de scump, ce ajunge să dea savoare diverselor preparate. Din Buzău, în Brașov sau Mureș, vânătoarea de trufe este posibilă în câteva locuri, însă organizatori oficiali sunt puțini.

Iahting

A închiria o ambarcațiune cu echipaj nu mai este o extravaganță financiară în România, pentru că prețul depinde de durată, de tipul bărcii și de întinderea plimbării. Apusurile și răsăriturile pe Marea Neagră sunt atracția principală, fie că navigați relaxat sau participați la o competiție de acest gen (regată) – sunt organizate și la noi câteva pe an. Chiar dacă nu vei avea rol de skipper, este o ocazie să afli noțiunile de bază, ce înseamnă andocare, cabestane sau cum poate un nod marinăresc să fie în același timp  solid, dar și ușor de desfăcut. De notat că se pot organiza ieșiri cu ambarcațiunile și iarna, pentru că acestea au încălzire, iar echipamentul echipajului și pasagerilor este adaptat sezonului. În plus,  peste o duzină de școli oferă chiar posibilitatea de a obține un permis de navigație.

Written By
More from Alex Matei

Lecție practică de leadership

Am cunoscut un lider care crede în învățare continuă și își compară...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *