Despre a asculta cu sinceritate

_BG _#3 01.indd

Dacă mai există un loc unde valorile sunt sigure, unde lumea se străduiește întotdeauna să fie frumoasă și gesturile sunt elegante, acesta este sala de concert. Este, poate, unul dintre motivele pentru care festivalurile de muzică clasică au un public numeros în București. Dar muzica face mult mai multe minuni.
Nici măcar nu e nevoie să fim noi înșine soliști – e de ajuns să o ascultăm. Pentru că muzica și muzicienii ne vorbesc despre disciplină și sensibilitate, ba chiar leadership, după cum susțin unii, dar și emoție. Ea ne învață, întâi de toate, să ascultăm ce au de spus ceilalți – compozitor, orchestră, dirijor – acest „ecosistem” perfect. Dar pentru a ne bucura de armonia lor, există o condiție – cea a tăcerii. trebuie să acordăm (și muzicii, și oamenilor) o atenție aproape sacră. cum altfel să captezi nuanțele gesturilor și sunetelor? De aceea concertul clasic ne învață, de fapt, că nu există dialog adevărat cu ceilalți, fără a-i asculta, cu interes și sincer.
Se vorbește despre așa-zisul efect Mozart (potrivit căruia muzica ajută la dezvoltarea mentală a copiilor și nu numai). Poate că nu plecăm totuși mai inteligenți dintr-o sală de concert, însă, după o „terapie” muzicală (sub formă de festival, de pildă), cu siguranță devenim mai inteligenți emoțional. Iar cercetătorii au dovedit deja ceea ce unii simțeau „pe propria piele”: muzica clasică generează frecvențe care apropie oamenii între ei și îi ajută să se simtă solidari. Sau, așa cum povestea violistul Răzvan Popovici că i s-a sugerat, „pune sufletul la loc”. Mai e nevoie să adăugăm că, azi mai mult ca oricând, un IQ emoțional ridicat este cel puțin la fel de important ca un IQ respectabil? Emoțiile și solidaritatea pot mișca inclusiv economia (vezi efectul Enescu, așa cum am numit influența festivalului cu acest nume asupra societății), salvează chiar patrimoniul (vezi concertele organizate pentru a atrage atenția asupra unor clădiri deosebite) sau schimbă unele mentalități. Prin muzică descoperim alte țări, alte culturi sau chiar propria identitate. De aceea, uneori cuvintele invidiază muzica pentru puterea ei și de aceea i-am dedicat muzicii dosarul acestui număr și am „decretat” că poate schimba lumea. Poate cineva susține contrariul?

 

Articol apărut în numărul 3 (august/septembrie) al revistei Bucharest Gentleman, număr special dedicat muzicii. Îl găsiți aici

Ilustrație: Petru Șoșa

Written By
More from Iulia Stancu

Creatorii colecțiilor de artă

Între cele două lumi, a „profanilor” și cea a artei, se află...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *