Cum se îmbrăcau magnații -„cazul” Rothschild

edmond-rothschild

Povestea familiei europene Rothschild e foarte diferită de cea a Rockefellerilor, de pildă. Este un model de îmbogățire spectaculos, pentru că strămoșii lor erau evrei săraci dintr-un ghetto din Frankfurt. Această familie avea să strângă o avere impresionantă prin cei cinci fiii ai săi stabiliți în cinci orașe europene: Londra, Paris, Frankfurt, Viena și Napoli, la începutul secolului XIX.

Din cauza religiei lor și a statutului de „nou îmbogățiți”, pentru familia Rothschild a fost greu să fie acceptată în cercurile aristocrate vechi. Erau adesea respinși de elite din cauza originilor, dar treptat și-au câștigat acceptarea prin bun gust și bani. Astfel a apărut chiar expresia „Le Goût Rothschild” –stilul Rothschild.

Domiciliul lor era plin de textile bogate, damascuri, brocart și catifea, pereții aveau stucaturi și panouri de lemn prețios, la fel parchetul. Abundența era completată de mobilă de secol XVIII franțuzească, de proveniență regală adesea, iar mari familii americane, precum Vanderbilt, Astor sau DuPont au început curând să imite acest stil.

Deși stilul Rothschild este mai curând cunoscut în artele decorative, și stilul vestimentar al familiei a influențat societatea. Cele mai bune materiale și cei mai buni croitori erau căutați de aceștia.

De pildă, baronul Arthur de Rothschild avea aproximativ 2.000  de cravate, aranjate cu grijă pe categorii și culori în sertarele mobilei special comandate pentru aceste accesorii.  S-a observat că niciodată nu purta de două ori aceeași cravată și le schimba chiar de două-trei ori pe zi. În fiecare lună, în schimb, trimitea un pachet cu cravate minunate unor prieteni sau asociați.

Deși interesul său pentru modă pare o obsesie, mesajul este clar –voia să transmită că „a reușit” în afaceri, iar legenda cravatelor pare să fi fost eficientă în acest scop.

Citește și despre stilul Rockefeller

Foto: Edmond de Rothschild, membru al ramurii franceze a dinastiei Rothschild (via Parisian Gentleman)

Traducere și adaptare a articolului apărut aici

 

Written By
More from Hugo Jacomet

Cămașa perfectă

Vă prezentăm în cele ce urmează câteva reguli de bază general valabile...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *