Magnații și moda -J.P.Morgan

jp-morgan

Poate că nu avem mare lucru în comun cu oameni precum Vanderbilt sau Rockefeller, dar ceea au purtat ei în epoca aceea a influențat moda de azi.

John Pierpont Morgan, finanțist și bancher, a întruchipat masculinitatea de modă veche și stilul. Nu era frumos, însă avea o forță aparte, datorită umerilor largi, privirii pătrunzătoare și mustății. Mai mult, avea o voce profundă, autoritară și un efect uimitor asupra celor din jur. Cineva a spus că după vizita lui Morgan avea senzația că în casă pătrunsese un uragan.

În ciuda nasului său prea mare, afectat de rozacee, femeile erau atrase de el datorită farmecului și statutului social. Din fotografii observăm că era îmbrăcat impecabil, în țesături grele, negre sau gri închis, pantaloni cu dungi, haină cu revere largi și cravată.  Purta de asemenea jachete lungi până la genunchi, deși la vremea respectivă acestea erau considerate demodate. Prefera butoni masivi la cămașă, proporțional cu statura sa. Ca accesorii mai purta un ceas greu de buzunar, ochelari (atârnați adesea la gât), fuma trabucuri, era pasionat de iahturi și colecționa cărți și tablouri.

Din stilul său putem extrage câteva lecții: chiar dacă trupul e imperfect, o persoană poate emana carismă și autoritate. Un bărbat masiv poate fi preocupat de diete, dar un bărbat sigur pe el transformă statura sa într-o imagine a puterii și demnității. Accesoriile bine alese pot ajuta la construirea unei imagini puternice, admirate de alții și peste secole. J.P. Morgan ne învață că nu este nevoie să ne îmbrăcăm „în numele modei” sau să încercăm să arătăm mai tineri. Un bărbat solid poate transmite putere prin stilul său.

Citește mai multe despre alți milionari din epocă aici sau aici 

Traducere și adaptare a articolului apărut aici 

Foto: parisiangentleman.co.uk

Written By
More from Hugo Jacomet

Stilul masculin: sfaturi pentru începători (II)

Primii pași în lumea stilului masculin sunt adesea cei mai fascinanți și...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *