Punctul fără întoarcere al inteligenței artificiale

it-intelligence-android

„Omul este ceva ce va fi depășit. Omul este o funie legată între bestie și supraom – o funie peste un abis”, scria Nietzsche în „Așa grăita Zarathustra”. Profeția lui Nietzsche este pe cale să se împlinească.

Omul este deja depășit, dar probabil că nu o știe și se apropie cu pași mari de punctul fără de întoarcere, către singularitate, iar acest destin și-l croiește singur, dezvoltând o inteligență superioară: inteligența artificială. Aceasta ia multe forme și ne va duce către singularitate, adică acel moment în care în care omenirea nu va mai fi în stare să-și controleze traiectoria. Poate că acel moment va fi benefic pentru noi sau poate că vom sfârși ca în „terminator”. Acum însă un lucru e cert: inteligența artificială ne îmbunătățește considerabil viețile.

Telefoanele,  mai ”deștepte” decât am crede

 Ne-am obișnuit atât de mult cu smartphone-urile noastre și cu evoluția lor, încât nu ne dăm seama cât de inteligente au devenit cu adevărat. Puterea de procesare din ce în ce mai mare le permite dezvoltatorilor de aplicații și de sisteme de operare să creeze programe din ce în ce mai complexe care se folosesc, printre altele, și de inteligența artificială.

Cele mai bune exemple în aceste situații sunt asistenții personali precum Google Now (Android), Siri (ios) și Cortana (Windows). Aceștia folosesc diverși algoritmi pentru a ne ajuta în momentele în care căutăm ceva pe Internet, pentru a ne oferi informațiile care cred că ne-ar fi utile sau chiar pentru a ne prezice comportamentul (pe Android, aplicația Google Now știe când pleci de la serviciu și îți spune dacă în drumul spre casă sunt ambuteiaje sau lucrări). Aplicațiile de hărți învață să îți spună unde ți-ai parcat mașina, iar toate fotografiile pe care le-ai sincronizat în Cloud sunt sortate automat în funcție de locul în care te aflai când le-ai făcut, în funcție de evenimentele la care ai participat sau în funcție de persoanele alături de care apari în ele.

„Orice tehnologie suficient de avansată nu poate fi deosebită de magie”, spunea scriitorul și futurologul Arthur C. Clarke. În viitor, aceste aplicații vor fi și mai deștepte și, ca prin magie, ele vor ști când o rudă din alt oraș ne va vizita și aplicația de hărți ne va arăta imediat cum vom urca în mașină adresa hotelului la care respectiva rudă va fi cazată. De asemenea, o simplă discuție cu un prieten privind un nou restaurant ar putea însemna o rezervare făcută instant de către asistentul personal, fără să fie nevoie să apeși niciun buton și fără a fi nevoie să deschizi vreo aplicație.

Tehnologiile de recunoaștere și de reproducere vocală avansează atât de mult încât, în câțiva ani, vom putea discuta cu gadgeturile noastre la fel ca protagonistul din filmul ”Her”. De exemplu, în luna septembrie, Google a anunțat că, prin intermediul inteligenței artificiale DeepMind, a reușit să sintetizeze vocea umană. Programul WaveNet nu se mai folosește de cuvinte preînregistrate pentru a rosti o frază, ci sintetizează fiecare literă și sunet în parte, punând accentul la fel cum ar face-o o persoană. Asta înseamnă că, în puțin timp, programe de genul Siri nu vor mai suna ca roboții din filmele SF ale anilor 80, ci ca o persoană reală, cu care vei interacționa mult mai ușor.

Casa are grijă de tine

Și casele devin mai deștepte odată cu răspândirea electrocasnicelor conectate la Internet, adică obiectele care formează Internetul tuturor lucrurilor. un exemplu simplu este cel al becurilor – vezi soluția de iluminat inteligentă Philips Hue, prin care becurile pot fi controlate prin telefon și se aprind singure când te apropii de casă sau se transformă în protectorii locuinței, declanșând semnale puternice în momentul în care cineva încearcă să intre în casă.

Asistenții personali robotici au devenit deja realitate chiar dacă nu arată ca în filme: Amazon Echo, de exemplu, este un fel de boxă,  nu știe să se deplaseze, dar este una dintre cele mai avansate inteligențe artificiale de pe piață. Funcționează cu ajutorul Alexei, un asistent virtual nu foarte diferit de siri, care te ajută să controlezi orice alt aparat inteligent de la tine din casă, îți spune rețete și e gata să te ajute oricând. Iar Alexa are șanse să devină cel mai inteligent asistent personal și, în plus, nu își ia niciodată liber și nu obosește.

Toate aceste lucruri nu țin de domeniul SF, ci sunt tehnologii și aplicații ale inteligenței artificiale pe care le vom vedea pe piață în câțiva ani.

Mașina-valet și orașul viu

Mașinile autonome, care nu au nevoie de șofer pentru a naviga, există și circulă deja pe drumurile publice din diverse țări. Ele se folosesc tot de inteligență artificială pentru a se deplasa singure. Datele adunate de la zeci de senzori sunt analizate de un algoritm de pe un server fix și transmise înapoi către mașină, pentru ca aceasta să ia singură decizii privind traseul, în funcție de semnele de circulație din zonă, de pietoni, de alte mașini și de gropile din asfalt. Cel mai bun exemplu în acest sens este Tesla cu a sa funcție de autopilot. cu toate că mașina nu poate fi condusă exclusiv de acest sistem, el poate prelua controlul dacă șoferul este neatent, acționând frânele, poate parca mașina singur și poate să țină banda în funcție de marcaje și de mașinile din față.

Companii precum Uber sau Nutonomy pregătesc deja viitorul taximetriei, lucrând de zor la taxiuri care să preia și să ducă clienții la destinație fără să fie nevoie de un șofer. Mercedes are, însă, planuri și mai mărețe. În cadrul unui interviu acordat la IFA 2016, Dieter Zetsche, președintele consiliului director al Daimler, a declarat că, în scurt timp, unele modele de la Mercedes-Benz vor putea căuta singure locuri de parcare, fără ajutorul șoferilor. În viitorul ceva mai îndepărtat, totuși, ele ar putea merge singure și ar putea efectua unele sarcini, precum ducerea copiilor la școală.

Iar odată cu mașinile inteligente și cu toți senzorii instalați pe străzile din viitorul apropiat, inteligența artificială ar putea ajunge să creeze orașe incredibil de eficiente din punct de vedere energetic și al traficului. o rețea de camere conectată la o inteligență artificială și la sistemul semafoarelor ar putea fluidiza circulația în funcție de nevoie, iar senzorii de umiditate, căldură și lumină conectați la aceeași inteligență artificială ar putea ajusta totul pentru un consum cât mai redus și un confort cât mai sporit. Companii precum Intel sau Cisco lucrează de zor la aceste tehnologii, iar ele sunt implementate, în scopul testării, în anumite orașe. Chiar și în România se derulează câteva astfel de experimente. În parcul Tineretului din capitală există o zonă dotată cu becuri inteligente, cu senzori de parcare care știu dacă mai sunt sau nu locuri în acea zonă, dar și cu camere video care recunosc încercările de vandalism sau situațiile care ar putea pune în pericol bunăstarea trecătorilor. Tot în București, de data aceasta la universitatea Politehnică, va fi implementat un sistem de management energetic și de eficiență de tip smart city.

Omul-supraom

 Inteligența artificială va ajunge să afecteze direct structura umană. Microsoft și-a propus să elimine complet cancerul, la fel cum ar elimina problemele dintr-un sistem de operare.

Una dintre posibilele soluții asupra cărora s-a orientat compania ar fi un calculator construit în totalitate din ADN. Acesta ar putea trăi în interiorul celulelor și ar căuta orice urmă care ar indica prezența cancerului. Ulterior, în cazul în care ar descoperi celule canceroase, ar fi capabil să le elimine. Din câte se pare, o divizie a companiei a creat deja o inteligență artificială care imită comportamentul unei celule sănătoase, pentru a fi comparat cu cel al unei celule bolnave. În acest fel, cercetătorii vor ști unde se regăsesc problemele și cum pot fi rezolvate. sistemul respectiv ar fi deja folosit pentru a-i ajuta pe medici să trateze într-un mod mai eficient leucemia.

Oamenii vor adopta tehnologia din ce în ce mai mult până când va deveni parte din ei. Roboții vor deveni atât de inteligenți încât vor putea face toate sarcinile pe care oamenii nu vor să le facă, iar noi toți vom putea să ne concentrăm asupra vieții noastre fără grijă… Doar că, dacă inteligența artificială depășește inteligența umană, există unele riscuri. Ray Kurzweil, renumit futurolog și director de inginerie în cadrul Google, estimează că roboții vor avea același nivel de inteligență ca și oamenii până în anul 2029, dar unii, precum Bill Gates, fondatorul Microsoft, și Elon Musk, fondatorul space X și tesla, cred că viitorul ar putea fi unul sumbru pentru omenire.

Ne așteptăm ca o creație a omului să fie imperfectă și putem doar să sperăm că acele imperfecțiuni nu se vor întoarce împotriva noastră și că singularitatea va fi unul dintre cele mai bune momente ale omenirii și nu momentul final.

 

Articol apărut în numărul octombrie/noiembrie al Bucharest Gentleman

Foto: pixabay

More from Sebastian Teodorescu

O cursă a istoriei, din Otopeni până la Paris

Lui Henry Ford îi aparține un citat celebru: „Dacă i-aș fi întrebat...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *