(P) Cafeaua în gastronomie

nespresso_

Orice cafea poate da un impuls de energie, dar numai un produs de lux poate deschide un univers aparte și încuraja explorarea gusturilor și curiozitatea – inclusiv în gastronomie.

Cafeaua este un produs în evoluție continuă, ce se adaptează timpului, locului și culturii, e poate cel mai versatil produs din istorie. De aceea, specialiștii cercetează aproape obsesiv pentru a găsi sau inventa noi experiențe senzoriale cu ajutorul ei. Chiar și dificilii bucătari de fine dining au fost inspirați să găsească noi gusturi și combinații gastronomice, mai ales aceia cuceriți de gustul Nespresso.

Dacă ne gândim la asocierea dintre preparatele culinare şi sortimentele de cafea, trebuie să se țină cont de ingredientele preparatului şi de modalitatea termică prin care acesta a fost obţinut, armonizate cu trăsăturile olfactive şi gustative ale unui anumit sortiment de cafea, în funcţie de modalitatea prin care a fost preparat acesta din urmă, spune Virgil Dumitrașcu, sommelier acreditat Nespresso. Iar dacă în această asociere se vor folosi ingrediente de calitate excepţională şi sortimente de cafea Grands crus, cum sunt cele de la Nespresso, „pairing”-ul (armonizarea) dintre preparatul respectiv şi cafea va depăși o asociere culinară banală, ridicând experiența culinară la rang de artă.

Dar cafeaua poate fi și ingredient încorporat în preparatele culinare. În gastronomia tradițională, cafeaua era văzută ca o băutură potrivită numai cu deserturile–prăjituri, creme, înghețată. Arta gastronomică a evoluat, trecând prin multe schimbări de-a lungul timpului, iar regulile de combinare a ingredientelor s-au dezvoltat și ele. De exemplu, dulcele poate fi combinat cu acru, iar gustul amar cu cel sărat. Acum, mai ales în gastronomia contemporană, atunci când este creat un nou preparat, se știe că trebuie decis dinainte ce gusturi vor fi evidențiate.

Iată două exemple de rețete ce pot îngloba cafea, gândite special pentru Nespresso de mari bucătari de renume: supă de monkfish (lophius) și știucă cu Grand cru ristretto (rețetă propusă de Emanuel renaut, chef Michelin); rubarbă și înghețată de ristretto Intenso, desert creat de Melker Anderson, chef Michelin.

A crea armonia perfectă înseamnă înainte de orice să oferi plăcerea combinată a gustului și mirosului prin cele două produse. Dar nu este suficient să guști simultan două produse de calitate înaltă. O condiție indispensabilă este ca percepția fiecăruia să nu fie subminată sau neutralizată de gustul prea agresive al celuilalt. Cele două produse trebuie să aibă calități similare, olfactive și gustative, și o intensitate asemănătoare. Se poate însă compensa aciditatea cu dulceața, de pildă când acompaniem cafeaua cu o băutură cu conținut ridicat de alcool, precum eau de vie sau lichioruri. În cazul ciocolatei, trebuie evitată în asocieri ciocolata cu un gust prea agresiv, cea cu un conținut foarte ridicat de cacao. De asemenea, folosirea cafelei măcinate ca atare în rețete nu este o opțiune recomandată: cafeaua măcinată ca atare nu este varianta comestibilă, poate cauza iritații și e foarte puțin probabil să fie în armonie cu felul respectiv.

Tipurile de cafea ce pot fi combinate cel mai bine cu fructe, brânzeturi, ouă, pește afumat sau anumite gustări, de pildă, sunt cele care fie au calități similare cu ele (o textură mătăsoasă, arome dulcege şi un gust persistent), fie opuse (aciditate, amăreală) și reușesc să creeze un gust echilibrat și o armonie. Cele mai potrivite tipuri de cafele sunt lungo și Espresso, în timp ce Ristretto, din cauza intensității și a cantității reduse, poate pune probleme.

În gastronomie ar putea fi folosit și sortimentul Grand Cru Nespresso Indriya from India, pentru obținerea căruia boabele de cafea Arabica şi robusta sunt cultivate în sudul Indiei, la umbra unor arbori înalţi care adăpostesc şi plantele de mirodenii. Sortimentul Dulsao do Brasil are o aromă blândă şi satinată, deoarece cireşele de cafea Bourbon sunt recoltate manual de pe plantaţii situate în sudul Braziliei, pe culmile dealurilor, apoi uscate la soare.

Doar 1-2% din cafeaua cultivată la nivel mondial, boabele de cafea „perfecte”, care au trecut prin toate etapele selecţiei deosebit de riguroase, sunt folosite pentru realizarea sortimentelor Nespresso Grands Crus. Este un proces migălos și costisitor, specific manufacturării produselor de lux.

Pentru o sesiune personalizată de degustare puteţi vizita Nespresso Boutique, situat în Calea Dorobanţi nr. 210 (de luni până sâmbătă, între orele 10:00 – 20:00).

More from Bucharest Gentleman

Între muzee şi tehnologie 

În gândul publicului, muzeele nu sunt asociate cu tehnologia sau inovația. Dar...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *