Bucureștiul publicitarilor

bucharest-411748_1280

Știam despre ei că sunt creativi, dar nu și că le place să vorbească despre orașul în care trăiesc – câțiva dintre publicitarii Bucureștiului ne dezvăluie locurile lor preferate.

sorin-trancaSorin Trâncă, fondator Friends \ TBWA & Fundația Friends For Friends : „Sunt multe locuri în Bucureşti care îmi plac. Fiind amator de linişte, mai degrabă decât de posh-places-to-go, acestea devin, cumva, evidente: Cişmigiu, Herăstrău, pădurile din împrejurimi, chestii cu ceva natură. Cât se poate. (…) Am descoperit, de câţiva ani, un alt fel de Bucureşti mergând pe jos. Bucureşteanul nu merge pe jos prea des, chiar şi-atunci când nu ne deplasăm cu maşini, scutere sau biciclete, luăm un tramvai, metrou sau autobuz. Aşa că se generalizează un soi de citire a oraşului <din fugă>, din mijlocul traficului. Ceea ce, am descoperit mergând mai des şi mai mult pe jos, creează o imagine falsă a Bucureştiului. Fiindcă mergând pe jos, oraşul începe să se textureze, capătă mai multă substanţă privit de pe trotuar, sau de pe un colţ de stradă lăturalnică, unde cad castane din copaci. Începi să vezi detalii şi să realizezi, făcând 30 de minute de la Obor şi până în Floreasca, în loc de șapte, câte lucruri conţine – de fapt – oraşul ăsta: magazine mici, de blănuri sau gablonţuri, second-hand-uri, magazine de animale, mici afaceri de familie şamd. Lucrurile astea sunt aproape invizibile, din goana maşinii, astfel încât dacă nu îi dai o şansă Bucureştiului şi pe jos, destinaţiile tale se simplifică, în timp. Aşa că începi să trăieşti pe axa casă-birou-mall, iar reperele oraşului devin cârciumi şi „intersecţii”, şi cred că asta e un fel de a trăi cam superficial. Şi, pe termen lung, alienant. Unde să găseşti sensul vieţii, până la urmă, în parcare la Dedeman? Aşa că îmi place pe jos, în Bucureşti, chiar dacă asta nu e neapărat un loc şi mai poate părea şi un pic ciudat, fiindcă uneori nu e prea plăcut (praf, căldură, claxoane, zarvă). Dar îmi place genul asta de experienţă, atunci când e timp de ea, fiindcă te face să înţelegi că oraşul ar trebui să existe pentru oameni, nu pentru trafic. Şi oamenii ar trebui să lupte un pic mai mult pentru asta, fiindcă acum am foarte des senzaţia că oraşul e locuit de Loganuri şi Opeluri, iar Loganurile şi Opelurile ne tolerează şi pe noi printre ele.”

 

ometitaDragoș Ometița, group creative director Centrade „Trec printr-o perioadă în care descopăr cu plăcere o parte nefamiliară mie a Bucureştiului social. Vorbesc despre micile localuri de cartier, care, indiferent de specific, sau de lipsa lui, te întâmpină cu o atmosferă caldă dată de mesenii care vin aici de ani de zile, de cei ce te servesc, mai mult sau mai puţin abil, dar mereu cu zâmbetul pe buze, şi cei care prepară o mâncare autentică şi delicioasă. sunt singurele locuri unde, de cum intri, îţi dai seama de personalitatea proprietarului după ce muzică se aude în boxe. Backyard pe Popa Nan, terasa Florilor de la Obor şi Mântuleasa 40 sunt câteva locuri ce merită menţionate, însă fiecare cartier ascunde cel puţin o asemenea perlă neşlefuită printre blocurile sale.

Fiind un împătimit al gătitului, nu există loc mai fascinant în oraşul asta decât piaţa de la Bucur Obor. Locul unde toate tipurile de oameni sunt prezente, de la hipsterul îmbrăcat în hainele bunicului până la bunicul care l-a inspirat. Toţi împart acelaşi univers şi creează un mimetism perfect cu varietatea de arome, culori şi mirosuri de pe tarabele vânzătorilor. Cu toate că orice coloană sonoră de film ascultată în căşti îşi găseşte un echivalent potrivit în ceea ce se petrece în faţa ochilor tăi, ar fi păcat să nu laşi căştile jos şi să nu asculţi „poeziile” haioase ale tarabagiilor. Cred că este cel mai eclectic loc din capitală şi îl recomand chiar şi fără să ai o cumpărătură de făcut. (Îmi plac) orele 6 a.m. – 7 a.m.: da, ştiu, e un interval orar, nu un loc, însă ce se întâmplă în Bucureşti la ora asta este atât de atipic şi nedescoperit de „nine-to-fiveri” încât poate părea cu totul străin dacă nu chiar straniu. Atunci descoperi cea de-a treia „populaţie” a Bucureştiului, după bucureştenii de zi care înfruntă aglomeraţia de pe străzi şi din metrou, corporatişti aşezaţi cuminţi la birouri sau curieri care fac zig-zag prin trafic ducând mâncare şi livrări, după bucureştenii de noapte care mută aglomeraţia şi gălăgia de zi în localurile din centru, există bucureştenii de dimineaţă devreme, ei locuiesc într-o cu totul altă lume, una mai simplă, mai cu scop, au treburi de făcut, trebuie să fie pregătiţi când noi, restul, abia ne trezim şi asta le dă un aer aparte, sunt mai relaxaţi, mai bucuroşi şi asta împreună cu lumina răsăritului de soare, face din Bucureşti un oraş complet diferit, organizat, plin de mişcări precise şi rapide.”

 

vladtanaseVlad Tănase, copywriter: „Câteva adrese: Primus, George Enescu 3 — locul care în care turiștii te fac să te simți ca la ei acasă. Mulți străini, unii și în interes de business, vin aici să ne facă pe noi să ne simțim ca-n occident, unde oamenii nu sunt preocupați de cum sunt ceilalți îmbrăcați, nu au fițe gratuite, nu vorbesc urât cu ospatarii, nu se uită urât dacă la o masă se râde mai cu poftă, ci își văd în continuare de discuțiile în care sunt antrenați. Pe scurt, normalitate. Străzile Ion Brezoianu + George Vraca = 500 m de reinventare. Știu că e ciudat să răspunzi cu o stradă când ești întrebat de locuri, dar pe strada asta găsești cele mai noi și mai cultural hip locuri. spații mici care te obligă să stai mai mult în stradă decât afară. O mini-burgerie, cafenea cu boabe de la prăjitorii din Berlin, Palatul Universul care promite și el o cafenea inedită și, puțin mai încolo, spre Elisabeta, unde s-a deschis Apollo 111, un nou teatru marca Bogdan Dumitrache și ai lui. Zona asta “pățește” ce-a “pățit” și zona Ateneului: o binemeritată reintroducere în circuitul urban bucureștean.”

 

Articol apărut în numărul 4 (octombrie/noiembrie) al Bucharest Gentleman.

More from Bucharest Gentleman

Galerie foto: Concursul de Eleganță Sinaia iunie 2016

  Foto credit: Nicolae Macovei Similare
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *