Dalí și moda masculină

scabal_dali

„Sistem de barete și cravate pentru reușita monetară a viitorilor Richelieu” sau „Costumul unui chamberlain însărcinat cu ceremonii pentru pelerinajul foștilor hippy către Santiago de Compostella” -iată câteva descrieri care ridică sprâncenele (sau mustățile) atât în cazul specialiștilor în artă, cât și al stiliștilor. Normal, de vreme ce îi aparțin lui Dali.

Suprarealismul, curentul care proclama o libertate de expresie totală, devenea o modă în anii 30: de la design interior, la modă însăși și publicitate, totul era influențat de acesta. Astfel, nu mai există granițe între arte: unii pictori crează costume pentru spectacole, alții preiau moda ca subiect în operele lor sau transformă total unele accesorii banale (vezi ceașca de ceai îmblănită a lui Meret Oppenheim).

Salvador Dalí a fost însă interesat de modă toată viața. Coco Chanel l-a inspirat să creeze costumele pentru piesa de teatru Bacanale, precum și altele pentru operă. Împreună cu Dior a creat un costum special cu „sertare” în 1950, iar rochia-homar e semnată tot de el. Nici bijuteriile nu i-au „scăpat”: ochiul timpului  (1949) inspirat de tabloul Persistence of Memory (Persistența memoriei, cunoscut și ca ceasurile topite),  Rubis’ lips (1950) inspirat de  celebra canapea în forma buzelor lui Mae West. De asemenea, designul sticlelor pentru parfumurile salvador Dalí homme et Femme îi aparține.

Uneori comenzile veneau de la reviste precum Vogue, care, în 1943, îi cerea artistului un desen pentru coperta sa din 1943. Acesta reprezenta o selecție de accesorii de modă într-un peisaj suprarealist tipic lui Dalí. Acum câțiva ani desenul a fost licitat cu peste 1,5 milioane de lire.

Alteori comenzile au venit din partea modei însăși. În anii 70, celebra casă de modă masculină Scabal îi comanda lui Dalí 12 tablouri cu viziunea sa despre haine pentru mileniul al treilea. Descrierile de mai sus se referă la acele desene care au rezultat din această colaborare și care  au inspirat apoi designerii Scabal să creeze, la rândul lor, 12 materiale speciale – unele se dovedeau, la o privire mai atentă, jocuri de linii și accente colorate, deși inițial păreau clasice. Ei au vrut astfel să reproducă în colecția de țesături caracterul inovator și excentric al stilului Dalí. Colecția s-a numit tribut lui Dalí și a fost lansată în 2004, când s-au împlinit 100 de ani de la nașterea artistului spaniol. 

Astăzi desenele aparțin casei Scabal și sunt admirate de un grup restrâns de persoane doar în anumite expoziții. Am ales să vă prezentăm o parte a lor, cele care ilustrează viziunea lui Dalí asupra viitorului modei masculine, așa cum i se „arăta” lui în anii 70.

Vedeți aici câteva dintre acele desene : galerie foto

Articol apărut în numărul 4 al revistei Bucharest Gentleman, care include reproduceri ale desenelor lui Dali și pe care îl găsiți aici : www.bucharestgentleman.ro/get-the-magazine/

Written By
More from Iulia Stancu

Ocolul Pământului din școală în școală

De la directorul unei școli internaționale nu te aștepți să mărturisească faptul...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *