Exploratorii Bucureștiului

Stavropoleos- pixabay

Ca într-un cuplu vechi, ne întâlnim zilnic cu Bucureștiul, dar chiar îl cunoaștem? Cu ajutorul unor organizații sau inițiative punctuale, putem să ne reîmprietenim cu el și să-l redescoperim altfel, pe „bucăți”. Noi am trecut în revistă opțiunile, alegerea vă aparține.

De aproape 10 ani Fundația Calea Victoriei împrietenește bucureștenii, dar nu numai, cu orașul, vorbindu-le despre partea sa frumoasă (arhitectura, moda, balurile) și istoria acestuia. Ei organizează periodic conferințe și plimbări pe calea Victoriei, Kiseleff, în zona Ioanid sau a bulevardului Magheru, în compania unor istorici precum Anita Sterea, Adrian Majuru sau Georgeta Filitti.

Harta senzorială a Bucureștiului: opt tururi gratuite au fost organizate în această toamnă pentru a pune în evidenţă clădiri mai puţin cunoscute ale Bucureştiului și a asculta poveştile oamenilor care le-au locuit sau le mai locuiesc încă. Instalații video și invitați speciali au completat informațiile. conceptul aparține Cristinei Modreanu, curatoare de artele spectacolului.

În plimbările prin București alături de Alexandru Grigorescu (Bucharest Walks) putem descoperi „Bucureștiul ascuns”, „Bucureștiul evreiesc” sau „Visul Dictatorului”, acestea fiind mini-circuitele care îi poartă, pe jos, pe turiștii străini, prin cartierele ascunse ale orașului. Exemple ale arhitecturii Art Deco sau moderniste, parcuri mici sau vestigii ale unui „circ al Foamei”, toate sunt detalii dintr-o imagine complexă a capitalei.

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN)  „fragmentează” orașul în felii pe care le oferă apoi vizitatorilor curioși ce îi urmează: Bucureștiul evreiesc, Bucureștii demolați, Povestea Mahalalei Mătăsari, Bucureștii lui Mircea Eliade șamd. cu o înclinație specială către poezie, caută prin tururi, imagini și evenimente să ne arate ceva mai mult decât fațade. De pildă, tocmai au organizat un moment dadaist de poezie în cadrul unui festival de muzică de cameră.

Make a Point este o asociație care și-a dorit să aducă manifestările de cultură în cartiere. Mai concret, organizează expoziții, spectacole, proiecții de film, workshopuri pentru a ajuta creatorii contemporani să-și expună lucrările. Ei facilitează manifestări culturale la periferie, în cartiere și printre blocuri, în hale abandonate sau în fabrici. Make a Point reprezintă un grup de tineri (și mai puțin tineri) care ne duc în turnul de artă sau  la „story hunt” în Pantelimon, de pildă.

 

Foto: Biserica Stavropoleos (credit : pixabay)

More from Bucharest Gentleman

Curs despre Dandy şi dandyism- Povestea gentlemanului romantic

Fundația Calea Victoriei vă invită luni 6 iunie, ora 19:00, la cursul...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *