Mituri din lumea artizanilor

Andy Julia 2

Cred cu tărie în viitorul manufacturierilor care creează obiecte de lux și al unei lumi a modei realizate manual și sunt  din ce în ce mai mulți oameni care apreciază aceste lucruri. Un obiect creat manual „se simte” altfel, pentru că este altfel.

Valoarea unui obiect creat manual nu este măsurată doar prin bani, ci prin timp. A ști cât timp a fost necesar pentru a crea un obiect înseamnă să realizezi  câte gesturi complexe a trebuit să învețe artizanul din breasla sa cu tradiție de secole. Miliardele de cusături pe un material, fie că e vorba de un pantof sau butoniera unui guler, ne fac să ne gândim la timp. Iar într-o societate din ce în ce mai digitală, artizanatul tradițional poate fi un antidot al fragilității: în definitiv, aceste obiecte ar putea să trăiască mai mult decât noi și le putem astfel lăsa generației viitoare.

Am vrut să explicăm haosul creat și să facem diferența dintre producție comercială și artizanat adevărat, pentru că oamenii de marketing exploatează prea mult termenii de „handmade” și artizanat.

Mai exact, există o diferență între (1) branduri excelente și legitime care combină cele mai bune tehnici handmade și anumite operațiuni realizate de mașini, (2) cei care induc în eroare clienții, exagerând rolul operațiunilor manuale în producție, (3) producători care nu recunsc că folosesc mașini, ce pot fi mai potrivite pentru anumite operațiuni și  (4) cei care au decis din ignoranță că 100 % „handmade” este, indiferent de context, ideal.

În primul rând, „realizat manual” înseamnă două lucruri diferite pentru un pantofar din Franța și unul din Italia. Regulile franțuzești în domeniu sunt clare, pe când cele italienești, mai flexibile. Dar și printre italieni unii sunt puriști, iar alții profită de ambiguități. Așadar „handmade” înseamnă lucruri diferite în funcție de țară și breasla respectivă.

Apoi, subiectul devine și mai complicat, pentru că există graduri diferite de realizare manuală. Unele tehnici numite handmade sunt adesea un amestec de operațiuni manuale și cu ajutorul mașinilor. Mai poetic spus, un obiect realizat astfel este ca un dialog între mâna unui maestru, materiale și unelte (uneori simple, vechi, alteori, mașini).

Andy Julia 3

Această combinație de tehnici se aplică și creației de cămăși. Majoritatea părților unei cămăși cu adevărat de lux sunt cusute manual, însă rămân unele care pot fi create cu ajutorul unei mașini de cusut ghidate de mâini experte. În acest caz, mașina este preferată doar când este necesară o operațiune mai precisă și solidă. Important este să știi ce metode produc cele mai bune rezultate.

Unii consideră că realizat manual reprezintă Sfântul Graal, dar chiar și ei s-ar putea răzgândi după o mai bună informare. Este o diferență uriașă între producție industrială de masă și folosirea limitată a unei mașini de cusut. E ca și cum ai spune că un purice și un cangur sunt la fel pentru că ambii știu să sară.

Așadar a fost încurajat un anume romantism în jurul artei de a face haine sau accesorii manual. E adevărat că o mașină va crea, de obicei, un rezultat mai bun, dar poate că nu perfecțiunea este ceea ce ne dorim întotdeauna. Ați prefera o fotocopie perfectă a unui tablou sau un desen imperfect al unui artist?

Marketingul și ambiguitățile continuă să se dezvolte. Unii artizani napolitani vor explica cum cusăturile uneori foarte neglijente ale hainei sau cămășii sunt semn al autenticității realizate manual. Dar, deși sunt mulți napolitani talentați în domeniu, feriți-vă de cei care predică virtuțile absolute ale „fatto mano”. unii adaugă special cusături proaste sau nu sunt atenți la detalii în numele „artizanatului.

Există chiar o confuzie între “handmade” și “made-to-measure” de care unele branduri profită. Atenție: un obiect made-tomeasure poate fi realizat aproape în întregime prin procedee industriale, iar unul ready-to-wear poate fi realizat manual!

Această trăsătură a obiectelor „realizate manual” pare că a devenit deja o parte importantă în viața noastră. Dar în lumea modei sartoriale, deși realizarea manuală e sacră, mașinile ghidate de artizani pot fi la fel de utile pentru a crea cea mai bună calitate. Ca de obicei, adevărul este, probabil, undeva la mijloc.

Traducere și adaptare a articolului apărut pe parisiangentleman.co.uk

Foto: Andy Julia pentru Parisian Gentleman

Articol apărut în numărul decembrie/ianuarie al revistei Bucharest Gentleman

Written By
More from Hugo Jacomet

Mituri din lumea artizanilor

Cred cu tărie în viitorul manufacturierilor care creează obiecte de lux și...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *