Omul, cât trăiește, se joacă

playstation.com

Patolli, Gebeta, Chaupar, Shatranj, Senet, Ludus Latrunculorum – acestea sunt doar câteva dintre jocurile despre care, cel mai probabil, nu ați auzit. Dar avem un motiv bun pentru a vi le enumera aici: ele au fost inventate înaintea erei noastre și reprezintă unele dintre dovezile că joaca este parte din natura umană.

Mulți dintre noi renunță la jocuri odată ajunși la maturitate (din cauza lipsei de timp sau din ideea – eronată – că joaca este numai pentru copii), însă studiile sugerează că impactul activităților ludice asupra creierului este foarte benefic, ajutând la dezvoltarea unor abilități foarte utile pentru a naviga cu ușurință în societate. În rândurile de mai jos am adunat câteva dovezi, dar și câteva sugestii, care sperăm să trezească în voi dorul de joacă.

Beneficiile jocurilor Multă lume se joacă pentru a încerca să scape de stres, pentru a se destinde, pentru a se distra. Dar puțini știu că jocurile (fie ele jocuri video sau jocuri de societate) pot încetini ritmul de degradare a creierului. Odată cu înaintarea în vârstă, mintea umană își pierde din strălucire, dar cercetătorii de la universitatea din Iowa susțin că jocurile complexe ne pot ajuta  să rămânem ageri mai mult timp. Pentru studiu, ei au folosit 681 de persoane cu vârste peste 50 de ani și au descoperit că 10 ore petrecute într-un joc creat special pot întârzia cu până la șapte ani declinul natural al facultăților mintale. Cu toate că cercetătorii au creat un joc special, ei spun că orice joc necesită un anumit efort psihic, iar asta presupune folosirea unor abilități, ceea ce-l apropie de sport, fiind ca ”exersarea unei grupe de mușchi”.

Pe lângă asta, jocurile – în special cele de strategie – ne fac mai inteligenți. o echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit că ele ne pot crește flexibilitatea gândirii, adică acea capacitate de a pune întrebări și de a găsi rapid soluții pentru diverse probleme. Pentru a testa acest lucru, mai multe persoane au fost puse să joace Starcraft, un joc de strategie, iar altele au fost puse să joace Sims, un simulator. Cele care au jucat Starcraft timp de 40 de ore pe parcursul a opt săptămâni au obținut rezultate mai bune în cadrul unor teste psihologice menite să verifice flexibilitatea cognitivă.

Și memoria, capacitatea de orientare în spațiu și viteza de reacție pot fi îmbunătățite cu ajutorul jocurilor. Studii făcute la Institutul Max Planck pentru Dezvoltarea umană au arătat că persoanele care au jucat, timp de două luni, în sesiuni de câte 30 de minute, super Mario 64, au înregistrat creșteri ale materiei cenușii în hipocampus, cortexul prefrontal drept și în cerebel – zonele creierului responsabile pentru orientarea în spațiu, formarea amintirilor, planificarea strategică și mișcările fine ale mâinilor și degetelor. Un alt experiment, realizat de savanți de la Universitatea din Rochester, a arătat că cei care sunt pasionați de jocurile cu împușcături (First Person shooters sau FPs, mai exact), au vederea mai ageră, reușind să sesizeze mai rapid schimbările de contrast din mediu, aptitudine necesară în sarcinile de zi cu zi, cum ar fi șofatul.

Acestea fiind zise, am alcătuit și o scurtă listă cu jocuri pe care să le încercați pentru a profita de beneficiile enumerate.

Gândirea strategică poate face diferența între reușită și eșec în viața de zi cu zi, iar aceasta poate fi îmbunătățită, după cum scriam și mai devreme, cu ajutorul jocurilor de strategie. Civilization VI este cel mai bun joc de acest gen lansat anul trecut și unul dintre cele mai reușite din toate timpurile. scopul este acela de a clădi imperii și de a le extinde atât în spațiu cât și în timp, ducându-le din epoca bronzului până în era spațială. Jucătorii trebuie să gestioneze bine resursele și să gândească tactici prin care să-și învingă cât mai eficient dușmanii.

Pentru cei care vor să-și îmbunătățească abilitatea de orientare în spațiu, dar și vederea, recomandăm un FPs. Overwatch a devenit un fenomen global imediat după lansare, fiind un joc care se joacă exclusiv online, împreună cu alte persoane. Are o grafică colorată, un ritm alert și o mulțime de personaje cu abilități diferite. Este foarte distractiv de jucat și este disponibil pentru PC, dar și pentru console.

În ultimii câțiva ani, jocurile de societate au cunoscut o adevărată explozie de popularitate în întreaga lume, dar și în România. la noi în țară au apărut numeroase magazine (online și offline) specializate în vânzarea acestor jocuri, dar și baruri, restaurante și cafenele în care clienții le pot încerca în timp ce savurează o cafea sau un pahar de vin. Din capitală enumerăm Journey Pub, Ludic, Lente sau Time out Cafe. Primele trei sunt localuri obișnuite, în care majoritatea persoanelor vin pentru a lua masa sau pentru a sta „la un pahar de vorbă”, dar Time Out Cafe este un spațiu dedicat iubitorilor de jocuri de orice fel, având și câteva console, jocuri de darts și mese de fusbal.

Revenind la jocurile de societate, merită menționat faptul că acestea sunt foarte numeroase și îmbracă diverse forme, dar toate au un lucru în comun: se joacă neapărat cu prietenii. Și durata lor variază, așa că unele sunt potrivite seara, după serviciu, iar altele au nevoie de zile întregi pentru a fi terminate. Coloniștii din Catan este unul dintre cele mai cunoscute jocuri de societate, existând chiar și un campionat național

Jocurile video au crescut foarte mult în calitate în ultimii ani, iar multe dintre ele au grafică și povești demne de filme. oferă avantajul că pot fi jucate din confortul propriei locuințe, de unul singur, dar se pot transforma și în activitate de grup, multe dintre ele permițându-le altor persoane (cunoscute sau necunoscute) să se conecteze online simultan. Aveți nevoie doar de un PC destul de performant sau de o consolă.

Începem lista cu un joc single-player, creat exclusiv pentru computer. Dacă cercetătorii nu se înșală și jocurile pot întradevăr să încetinească îmbătrânirea creierului, atunci The Witness vă va menține tineri. The Witness vă conduce pe o insulă enormă și superbă plină de puzzle-uri. Va trebui să parcurgeți diverse labirinturi pentru a deschide noi părți ale insulei, iar muzica ambientală relaxantă vă va ajuta să eliminați o parte din stresul cumulat în timpul zilei.

Gândirea strategică poate face diferența între reușită și eșec în viața de zi cu zi, iar aceasta poate fi îmbunătățită, după cum scriam și mai devreme, cu ajutorul jocurilor de strategie. Civilization VI este cel mai bun joc de acest gen lansat anul trecut și unul dintre cele mai reușite din toate timpurile. scopul este acela de a clădi imperii și de a le extinde atât în spațiu cât și în timp, ducându-le din epoca bronzului până în era spațială. Jucătorii trebuie să gestioneze bine resursele și să gândească tactici prin care să-și învingă cât mai eficient dușmanii.

Pentru cei care vor să-și îmbunătățească abilitatea de orientare în spațiu, dar și vederea, recomandăm un FPs. Overwatch a devenit un fenomen global imediat după lansare, fiind un joc care se joacă exclusiv online, împreună cu alte persoane. Are o grafică colorată, un ritm alert și o mulțime de personaje cu abilități diferite. Este foarte distractiv de jucat și este disponibil pentru PC, dar și pentru console.

În ultimii câțiva ani, jocurile de societate au cunoscut o adevărată explozie de popularitate în întreaga lume, dar și în românia. la noi în țară au apărut numeroase magazine (online și offline) specializate în vânzarea acestor jocuri, dar și baruri, restaurante și cafenele în care clienții le pot încerca în timp ce savurează o cafea sau un pahar de vin. Din capitală enumerăm Journey Pub, ludic, lente sau Time Out Cafe. Primele trei sunt localuri obișnuite, în care majoritatea persoanelor vin pentru a lua masa sau pentru a sta „la un pahar de vorbă”, dar Time Out Cafe este un spațiu dedicat iubitorilor de jocuri de orice fel, având și câteva console, jocuri de darts și mese de fusbal.

Revenind la jocurile de societate, merită menționat faptul că acestea sunt foarte numeroase și îmbracă diverse forme, dar toate au un lucru în comun: se joacă neapărat cu prietenii. Și durata lor variază, așa că unele sunt potrivite seara, după serviciu, iar altele au nevoie de zile întregi pentru a fi terminate. Coloniștii din Catan este unul dintre cele mai cunoscute jocuri de societate, existând chiar și un campionat național pentru jucătorii cu experiență. E nevoie de minimum trei persoane pentru acest joc, iar fiecare trebuie să își extindă cât mai mult orașul și să strângă mai multe puncte. Este un joc care pune accent pe gestionarea resurselor, pe gândirea strategică, dar și pe arta convingerii, deoarece negocierea este unul dintre aspectele cheie în catan. Pandemic este un joc de masă cooperativ în care două sau mai multe persoane trebuie să-și unească forțele pentru a combate diverse pandemii care izbucnesc pe întreaga planetă. Poate ajuta la dezvoltarea spiritului de echipă, pentru că, dacă unul dintre jucători pierde înseamnă că pierd și ceilalți.

Cu toate că ar putea fi incluse cu ușurință la categoria jocurilor de societate, am decis că jocurile de tip ”Escape room” merită o secțiune specială. Acestea nu pot fi jucate acasă, deoarece necesită camere speciale, și presupun evadarea din respectivele camere prin decodarea și urmarea unor indicii. În România, aceste ”săli” de jocuri s-au înmulțit considerabil în ultimii doi ani, existând numeroase astfel de locuri cu teme diferite.

Sunt jocuri cooperative, care sunt perfecte pentru dezvoltarea spiritului de echipă, jucătorii fiind mereu contra-cronometru, încercând să deschidă ușa camerei în care se află. Aceste ”Escape rooms” pot ajuta și la dezvoltarea simțului de observație, dar și a creativității.

Vloggerul Mikey Hash (Mihai holhosh) este proprietarul RoomMania, un complex cu trei camere precum cele descrise mai sus. Mikey ne-a spus că numărul celor care vin să încerce o astfel de experiență a rămas constant din 2015 și până în prezent. cu toate astea, publicul este foare variat. „Se fac team-buildinguri, se organizează zile de naștere, vin familii întregi – am avut familii care au venit cu trei generații, copii, părinți și bunici – vedem cupluri venite la prima întâlnire, dar și copii care chiulesc de la școală pentru a încerca acese camere”, a declarat el.

Cea mai căutată cameră este cea care a primit și titlul de cea mai bună din capitală de la publicația escapecentral.ro. Este vorba despre o cameră numită „Leonardo DaVinci”, care are și un grad de dificultate destul de crescut și care îi pune pe vizitatori în pielea unor simpatizanți ai lui DaVinci care trebuie să ajungă la secretele lui înaintea reprezentanților Inchiziției.

Pe lângă aceasta, RoomMania mai are două camere, una numită sonata, „situată” în camera în care a copilărit ceaikovsky, iar cealaltă, „Doza de hash”, este creată pentru fanii videoblogului cu același nume. Mulți dintre cei care încearcă una dintre camere revin pentru a le parcurge și pe celelalte, dar există constant un flux de persoane care nu au mai pășit vreodată într-un „Escape room”. Dacă vă numărați printre ei, poate nu ar strica să încercați o astfel de experiență. Spor la joacă!

More from Palade Octavian

Omul, cât trăiește, se joacă

Patolli, Gebeta, Chaupar, Shatranj, Senet, Ludus Latrunculorum – acestea sunt doar câteva...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *